Total Pageviews

Monday, January 17, 2011

Osteoporaza

Dupa varsta de 35 de ani, organismul incepe incet-incet sa piarda tesut osos, asa apare osteoporoza, adica scaderea densitatii si calitatii oaselor.

Cea mai buna solutie este prevenirea. Trebuie avut grija de oase inca din copilarie. Daca investitia in tesutul osos din tinerete este mare, atunci pierderile de la batranete nu vor produce dezechilibre majore.
Pentru a preveni aparitia osteoporozei trebuie adoptat un stil de viata sanatos si o alimentatie sanatoasa.

Cat mai multa miscare.
Miscarea intareste muschii, stimuland celulele care formeaza oasele.
Specialistii cred ca cele mai bune sporturi sunt bascket-ul si volei-ul, dar si plimbarile regulate pe jos, urcatul scarilor sau dansul.
Nu sunt recomandate eforturile exagerate sau dure.

Fara excese.
Renuntati la fumat si limitati consumul de alcool. Alcool-ul impiedica absorbirea calciului, iar tutunul impiedica capacitatea estrogenului de a proteja oasele.

Calciul.
Organismul nu produce singur calciu. El trebuie procurat din alimente. Un adult trebuie sa obtina o cantitate de 1000mg/zi de calciu, 1200mg/zi pentru gravide iar dupa menopauza 1200-1500mg/zi.


Alimente bogate în calciu (peste 50 mg/100 g):
• smochine
• arahide
• migdale
• agrise
• patrunjel
• curmale
• creson
• ovaz
• fasole boabe
• nuci
• lapte, produse lactate
• masline
• alune
• morcovi
• gulie
• mere
• coada calului
• varza
• coacaze negre
• spanac

Vitamina D
Joaca rolul de catalizator si ajuta la valorificarea optima a mineralelor asimilate de organism si are ca efect depunerea calciului in oase, impiedicand filtrarea si eliminarea lui din sange.
Statul la Soare ofera peste 60% din necesarul zilnic de vitamina D.
Necesarul zilnic este de 400UI, UI=unitate internationala, echivalentul a 0,025micro grame.

Alimente bogate in Vitamina D
Exista 5 forme de vitamina D, numerotate de la 1 la 5, insa cele mai active forme sunt vitamina D2 si vitamina D3. Prima dintre ele se gaseste la nivelul plantelor, in timp ce vitamina D3 se sintetizeaza la nivelul organismului uman.
Foarte putine surse naturale contin o cantitate semnificativa de vitamina D. Cele mai bogate in vitamina D sunt uleiurile din ficat de peste (de exemplu o lingura de ulei de cod contine 1360 UI vitamina D), apoi pestii precum somon, macrou, sardine, ton, tipar. Ouale, mai exact galbenusurile sunt o sursa de vitamina D, insa cantitatea de vitamina D este relativ scazuta (20 UI/ou).

• ficat
• peste (somon, ton)
• cereale
• oua
• unt
• avocado
• produse lactate imbogatite cu vitamina D
• uleiul de ficat de cod
• sucuri naturale
• portocale
• broccoli fiert
• migdale
• smochine
• lapte de soia

Tratamentul hormonal de substitutie
Terapia hormonala de substitutie poate ajuta femeile aflate la menopauza sa reduca riscul aparitiei bolii.
Urmat timp de cativa ani, acest tratament diminueaza riscul tasarii vertebrelor cu 80%, iar pe cel al fracturii de sold cu 50%

No comments:

Post a Comment