Total Pageviews

Sunday, January 13, 2013

Cafeluta

Exista substante ale caror insusiri pot distruge actiunea benefica a unui tratament.
Printre acestea se numara cafeaua, camforul, menta, alcoolul, substante cu gust sau miros puternic, medicamente pentru deconectare, paturile electrice sau burghiurile dentare.
Acupuctura poate juca rol de antidot.
Cafeaua actioneaza ca antidot pentru doua treimi din oameni, dar nu se stie pe cine afecteaza.
Multi homeopati recomanda ca pacientul sa incerce sa evite schimbarile in alimentatie care ar putea duce la revenirea simptomelor. De exemplu, daca nu ai baut cafea de ceva vreme, este bine sa o eviti in continuare, dupa cum, daca erai obisnuit cu cafeluta de ora 10, pastreaza-ti obieciul, fara a exagera insa!

Doua cesti de cafea pe zi sunt suficiente pentru mentinerea tonusului. Cei care beau mai multe cesti de cafea intr-o zi, la un moment dat devin nervosi fara motiv, le tremura mainile si au pulsul accelerat, transpira abundent si nu au rezultate la locul de munca ori la invatat. 

# Efecte pozitive
1. Imbunatateste memoria
Un studiu realizat anul acesta in cadrul Universitatii din Lisabona, Portugalia, a demonstrat ca anumite substante din cafea pot ajuta la prevenirea degenerarii sistemului nervos. Maximum patru cesti de cafea pe zi ajuta la prevenirea deteriorarii memoriei.

2. Scade riscul aparitiei afectiunilor cardiovasculare
O alta cercetare realizata cu ajutorul a 27.000 de femei, pe parcursul a 15 ani, a aratat ca aceasta bautura este buna si pentru sistemul cardiovascular. Mai exact, femeile care au baut trei cesti de cafea pe zi au avut un risc cu 24% mai mic de a dezvolta afectiuni cardiovasculare. Studiul a relevat insa si faptul ca beneficiile au scazut in cazul celor care au baut mai mult de trei cesti.
In plus, un alt studiu realizat in cadrul Scolii de Medicina Harvard, care a urmarit cantitatea de cafea consumata si rata accidentelor vasculare la 83.000 de femei, timp de aproape 25 de ani, sustine ca un consum moderat de cafea scade riscul de accident vascular cerebral cu 19%.

3. Reduce riscul dezvoltarii unor tipuri de cancer
O cercetare data publicitatii anul trecut, bazata pe studii realizate timp de 20 de ani, cu ajutorul a 20.000 de barbati, a aratat ca riscul de a face cancer agresiv de prostata era mai mic cu 60% la bautorii de cafea decat la cei care nu consumau deloc aceasta licoare.
In plus, o alta analiza a aratat ca la persoanele care beau cafea riscul de a face cancer la ficat era mai mic cu 41%, iar alte cercetari au sugerat ca mai multe substante din cafea protejeaza de anumite tumori cerebrale, de cancerul endometrial si de cel de prostata avansat.


Cofeina din compozitia cafelei stimuleaza sistemul nervos central, metabolismul, reduce oboseala fizica, creste puterea de concentrare si memorare.
Consumata moderat, cafeaua actioneaza asupra aparatului respirator ajutand la mobilitatea muschilor, fiind recomandata, pentru acest efect, bolnavilor de astm.
Se recomanda si impotriva durerilor de cap, deoarece dilateaza vasele de sange, si este folosita ca un medicament impotriva migrenelor.
Cofeina, ca bun diuretic, stimuleaza activitatea aparatului excretor si elimina substantele toxice din corp. 
Antioxidantii din compozitie, protejeaza celulele si au un efect antiinflamator puternic. In plus, cafeaua mai contine si o serie de substante care reduc concentratia de glucoza din sange, protejeaza celulele si au efect antiinflamator si antireumatic.
Studiile recente arata ca o ceasca de cafea pe zi reduce, cu 25%, riscul aparitiei cancerului de colon. Femeile care consuma o ceasca de cafea sunt protejate impotriva aparitiei cancerului la san, iar barbatii sunt protejati impotriva unor forme grave de cancer la prostata.

# Efecte negative
O clasica ceasca de cafea contine aproximativ 10 miligrame de substante cunoscute ca fiind carcinogene, cum ar fi benzen sau forlmaldehida, cantitate despre care unii experti sustin insa ca este prea mica pentru a prezenta un factor de risc in ce priveste cancerul.
Din cauza cafeinei, care este o substanta stimulativa, prea multa cafea poate duce la dureri de cap, agitatie, palpitatii. Chiar si cea decofeinizata contine urme din acest alcaloid deoarece procesul de filtrare nu il poate indeparta in totalitate. De asemenea, cafeaua poate provoca insomnii si creste tensiunea arteriala.
Cantitatea considerata ca fiind sigura pentru consumul zilnic este 300 de miligrame de cafeina.
In ceea ce priveste femeile gravide, cercetari recente arata ca cele care nu depasesc aceasta cantitate nu isi supun copilul vreunui risc, insa dozele mari - doua sau mai multe cesti clasice de cafea - pot creste riscul de avort. De mentionat e faptul ca acest alcaloid, cafeina, face parte si din bauturile energizante sau ciocolata.
Efectele consumului excesiv de cafea sunt diverse, de la dereglari psihice si chiar pana la intoxicatii. Intoxicatiile cu cafea au ca efect stari de anxietate, panica, insomnii, ameteli, dureri musculare, greutati in exprimare, paranoia si dereglari stomacale. Pulsul este accelerat, vasele de sange se dilata, tensiunea arteriala se mareste si, in cazuri extreme, se pot produce chiar dereglari de echilibru, pierderi temporare de memorie si halucinatii. 

No comments:

Post a Comment