Total Pageviews

Monday, January 28, 2013

Plante dulci

Artar (sirop de artar)
- contine mangan = necesar pentru reglarea nivelului de zahar in sange si pentru cresterea oaselor
- contine zinc = ajuta la videcarea ranilor, intareste imunitatea.
- sursa de minerale
- inlocuitor al zaharului
- interzis diabeticilor
- poate fi adaugat in ceai, cafea, ca topping pentru clatite sau pentru prepararea blaturilor. 
 
Fenicul
- antidot, folosit in antichitate pentru muscaturile de sarpe
- adjuvant in cazul intoxicatiilor cu plante sau ciuperci toxice si reduce considerabil efectul toxic al alcoolului
- calitati stomahice si antitoxice
- antiseptic
- carminativ (absoarbe gazele linistind astfel crampele)
- sedativ, antiinflamator
- spasmolitic asupra musculaturii netede
- analgezic in cazul colicilor
- galactogog (stimuleaza secretia laptelui)
- antispastic
- expectorant cu calitati stomahice, antitoxice, diuretice
- calmeaza spasmele muschilor bronsici linistind tusea convulsiva si astmatica
- in cazul bronsitei se foloseste sub forma de comprese sau de inhalatii, dar si pentru gargara, usurand expectoratia si calmand inflamatiile gatului
- actiune estrogena datorita dianetolului si fotoanetololului 
- bun adjuvant in cazul diabetului
- eficient impotriva colicilor
- util in cazul infectiilor renale si urinare, a pancreatitei, apendicitei, a prolapsului colonului, in profilaxia hemoroizilor in cazul insuficientei cardiace cu edem, a anorexiei, precum si in anumite tulburari neurovegetative
- rezultate bune pentru tuse, astm, inapetenta si balonari, dar si pentru ochi si pentru cresterea secretiei de lapte
- spalaturile si compresele oculare cu ceai de fenicul odihnesc si intaresc ochii obositi, maresc acuitatea vizuala, combat blefarita si conjunctivita si au o actiune antiseptica si antiinflamatoare
- util in curele de slabire datorita senzatiei de satietate pe care o confera
- pentru ingrijirea pielii uscate si calmarea pielii iritate, dar si impotriva hematoamelor, avand o larga utilizare in cosmetica
- uleiul de masaj ajuta la reducerea celulitei, la eliminarea toxinelor, edemelor si a durerilor reumatice
- intreaga planta este comestibila
- Fructele sunt bogate in ulei volatil (2%-6%) din care 50-70% trans-anetol cu gust dulce, continuand cu fenchon cu gust de camfor,  camfen, limonen, felandren, alfa si µ - pinen, astragol, lipide, aleurona, derivati cumarinici, flavonoide, albumine, zaharuri substante minerale, mucilagii, ceruri, stigmasterina, substante amare.
- Fructele au valoarea fitoterapeutica si reprezinta un apreciat condiment
- Polenul are o aroma subtila, mai putin dulce
- Se aseamana cu mararul cu care se poate poleniza incrucisat, rezultand seminte lipsite de aroma, motiv pentru care nu trebuiesc cultivate impreuna. 
- Frunzele contin un principiu hipotensiv.
- Uleiul esential are o usoara actiune antifungica asupra dermatofitilor din genul Trichophyton si Microsporum
- Uleiul esential are actiune hormonala care permite regularizarea ciclului menstrual, in special cand acesta este insotit de crampe dureroase, si diminuarea stresului premenstrual si reduce ritmul de crestere a pilozitatilor
- daca se depasesc dozele terapeutice survin aceleasi efecte ca in cazul fructelor de anason.
- contraindicat in ulcerul gastric si duodenal, in enterocolite cronice si acute
 
Stevia rebaudiana
- inlocuitor al zaharului
- regleaza tensiunea arteriala
- 2-3 frunze/2-3picaturi sau un varf de cutit de pulbere de stevia rebaudiana in ceai

Sfecla roşie
- poate fi un inlocuitor al zaharului. Sfeclele rosii mici si inchise la culoare sunt cele mai dulci.
- eficienta in tratamentul suferinzilor de anemie
- scade tensiunea
- participa la eliminarea toxinelor
- nu este recomandat diabeticilor
- poate fi consumata sub forma de suc
- isi pastreaza calitatile indiferent de modul in care este preparata.

Sirop de mere
- este o alternativa la zahar
- preparare: doua mere taiate in patru bucati, se lasa la fiert la foc potrivit timp de o jumatate de ora. Se lasa la racit, se strecoara. Se pune in sticla/borcan si se adauga 2-3 feliute de hrean (hreanul ajuta in procesul de conservare)

No comments:

Post a Comment