Total Pageviews

Sunday, January 13, 2013

Uleiul de masline

Beneficiile uleiului de masline sunt recunoscute inca din antichitate, din vremea lui Hipocrate, Galen sau Diocles, cand maslinele erau simbolul pacii al gloriei.
Uleiul de masline contine acizi organici, vitamine, hidrocarboni, minerale. Fara indoaiala, cel mai bun ulei este cel "extra-virgin", facut direct din sucul de masline si poate sa reziste pana la temperaturi de 200 grade Celsius.

Uleiul de masline joaca un rol esential in prepararea mancarurilor, carora le da un gust cu totul special. Alaturi de otet si de sare, uleiul de masline este ideal pentru conservarea mancarurilor (carne, peste, legume, branza). Dulciurile gatite cu ulei de masline sunt, de asemenea, delicioase.
Uleiul de masline este folosit si in tratamentul unor afectiuni, fiind considerat un element de baza in compozitia multor medicamente si produse cosmetice.
Cu o larga intrebuintare, fiind folosit nu numai in alimentatie ci si in medicina naturista si cosmetica, uleiul de masline pare a fi solutia salvatoare. Cel putin in industria cosmetica, “aurul lichid”, asa cum a fost supranumit in Antichitate, a devenit un ingredient pe care se pune foarte mult accent in ultimii ani. Si pe buna dreptate, pentru ca numeroasele sale proprietati il fac un adversar imbatabil al multor probleme cu care se confrunta femeile, de la imbatranirea pielii si pana la caderea parului. Pe langa utilizarea unor produse cosmetice care contin ulei de masline, il poti folosi si ca atare, pentru ritualul tau de infrumusetare.
Intrebuintarile uleiului de masline sunt multiple in ceea ce priveste ingrijrirea corporala, datorita multitudinii de vitamine pe care le contine (vitamina E, vitamina A, unele vitamine din complexul B, dar si saruri minerale: fier, fosfor, calciu, magneziu). De asemenea, uleiul de masline are un important rol antioxidant si protejeaza pielea de razele ultraviolete.
Beneficiile medicale ale uleiului de masline se datoreaza atat continutului ridicat de acizi grasi monosaturati, cat si continutului ridicat de antioxidanti. Potrivit studiilor realizate pana in prezent, uleiul de masline previne aparitia bolilor de inima prin scaderea nivelului de colesterol LDL (colesterolul "rau") in timp ce creste nivelul de colesterol HDL (colesterolul "bun"). Niciun alt ulei natural nu contine o cantitate atat de mare de acid monosaturat precum uleiul de masline!
Uleiul de masline este foarte bine tolerat de catre stomac; potrivit studiilor, acesta previne aparitia ulecerului gastroduodenal si gastrita, si, totodata, stimuleaza secretia bilei si a hormonilor pancreatici intr-un mod mai natural si mai eficient decat medicamentele prescrise. Prin urmare, acest ulei scade incidenta aparitiei calculilor biliari.

Tipuri de uleiuri de masline
1. Ulei de masline pur - a fost rafinat si filtrat chimic pentru a neutraliza atat gustul puternic, cat si continutul acid. Acest ulei este de calitate inferioare si, de regula, este ieftin.
2. Ulei de masline virgin - a fost produs fara aditivi alimentari chimici, deci nu contine ulei rafinat. Aciditatea acestuia este mai mica de 2%, in consecinta are un gust placut. In titulatura uleiului de masline, cuvantul "virgin" inseamna ca a fost mai putin procesat si rafinat in timpul prelucrarii.
3. Ulei de masline extra virgin - provine de la prima presare a maslinelor si este considerat uleiul de masline de cea mai buna calitate, cu o aroma perfecta si o aciditate echilibrata. Acest tip de ulei este mai putin procesat decat uleiul de masline virgin si este foarte aromat.
4. Ulei de masline presat la rece - cand uleiul de masline este presat a doua oara se foloseste apa calduta si aburi pentru a se extrage si ultima picatura de ulei, iar caldura din timpul presarii secunde capteaza inclusiv aroma delicata a maslinelor. Astazi, ulei de masline premium este presat la rece, ceea ce inseamna ca pasta de masline este incalzita usor la temepratura camerei pentru a evita pierderea gustului, dupa care este presata la rece pentru a retine gustul o perioada cat mai lunga de timp.

No comments:

Post a Comment