Total Pageviews

Saturday, January 12, 2013

Sistem osos sanatos

Pentru a avea un sistem osos sanatos si pentru a evita fracturile este importanta asigurarea cantitatii de calciu necesara organismului.
Efectuarea exercitiilor fizice este cel mai importanta.
O cana de ceai verde sau negru pe zi creste densitatea osoasa in timp.

Vitamina D asigura stabilirea calciului in organizm. Aceasta poate fi obtinuta mancand hering, somon, ton, galbenus de ou si uleiuri de peste. Vitamina D este generata in cantitati adecvate prin expunerea la soare nu mai mult de 10-15 min cam de trei ori pe saptamana

Laptele si alte produse lactate, desi bogate in calciu, au un nivel ridicat de proteine animale, ceea ce s-a dovedit ca genereaza o pierdere a calciului pe cale urinara.

Indivizii orientati pe o dieta bazata in special pe plante consuma in general tot acelasi total de calorii ca si consumatorii de carne si lactate. Cantitati potrivite de legume sunt sunt surse mai bune de calciu decat laptele si branza. O cana de broccoli contine aproape aceeasi cantitate de calciu ca si o cana de lapte.



Calciu in miligrame la 100 calorii
Anghinare
1,300
Mustar`-de-apa
800
Varza creata
650
Frunze de mustar
490
Spanac
450
Broccoli
387
Branza elvetiana
250
Lapte (2%)
245
Ceapa verde
240
Gulie
213
Varza
196
Lapte integral
190
Cascaval
179
Branza americana
160
















Dar tesutul osos, spre deosebire de alte tesuturi din organism, prezinta un ritm de deteriorare mai crescut decat cel de refacere. Din aceasta cauza, sustinerea prin alimentatie pe durata intregii vieti este deosebit de importanta. Dupa ce maximul masei osoase este atins, organismul o pastreaza prin inlocuirea treptata a tesutului osos vechi, cu unul nou.

Exercitiile fizice sunt aliati de necontestat in lupta pentru pastrarea sanatatii oaselor. In lipsa exercitiilor fizice, musculatura se atrofiaza, conducand si la rarefierea masei osoase. 

No comments:

Post a Comment