Total Pageviews

Thursday, January 31, 2013

Carbohidrati

Sistemul digestiv ii descompune/incearca sa-i descompuna in cate o singura molecula de zahar care este indeajuns de mica pentru a trece in fluxul sanguin. Sistemul converteste carbohidratii mai digerabili in glucoza, deoarece, celulele sunt proiectate sa consume glucoza ca o sursa de energie universala. Sunt ulterior stocati in organism sub forma de glicogen. Un fel de baterie biologica ce stocheaza energia pentru a o folosi atunci cand este nevoie de ea.
Elementul constitutiv de baza al fiecarui carbohidrat este o molecula de zahar, o uniune simpla de carbon, hidrogen si oxigen. 
Se gasesc intr-o gama larga de produse - paine, fasole, lapte, floricele de porumb, cartofi, prajituri, spaghete, bauturi racoritoare, porumb, etc.
Carbohidratii sunt impartiti in doua categorii - simplii = corpul absoarbe mai repede carbohidrati simpli, dar ii si arde la fel de repede. -complexi = au o rata de conversie mai inceata, ard mai incet. 
O dieta prea bogata in carbohidrati complecsi - sau in orice alte alimente - creste aportul caloriilor din organism, ceea ce duce in cele din urma la ingrasare.

Carbohidrati simpli
  • Mai sunt numiti si zaharuri simple. Ex: Un cub de zahar.
  • Zaharul rafinat face parte din aceasta categorie.
  • Fructele si laptele sunt carbohidrati simpli dar si sanatosi. Acestea mai contin compusi benefici organismului cum ar fi fibrele si vitaminele.
Carbohidratii complexi (Ca si carbohidratii simpli unii sunt mai bun de consumat decat alti.)
  • Se gasesc in genul de produse, ca cerealele. De exemplu in grau, biscuiti, paste fainoase si orez.
  • Faina de grau, orezul alb, sunt procesate, ceea ce reduce din nutriente, cum ar fi fibrele, desi inca mai contin minerale si vitamine.
  • Cerealele neprocesate contin inca fibre ceea ce ajuta la functionarea aparatului digestiv. Fibrele sunt satioase.
Carbohidrati sanatosi:
  • Avocado
  • Bulgur
  • Cartofii
  • Castraveti
  • Cerealele integrale 
  • Ciuperci
  • Fasole
  • Fructe proaspete
  • Hrisca
  • Ierburi – patrunjel, cimbru, busuioc, rozmarin, etc.
  • Ignami
  • Lactate slabe in grasimi 
  • Laptuci
  • Legume crude si usor gatite 
  • Lintea 
  • Mazare uscata
  • Muraturi
  • Nuci
  • Orezul brun 
  • Orzul 
  • Ovaz
  • Painea integrala 
  • Paste din grau integral 
  • Quinoa
  • Ridichi
  • Seminte
  • Spanac
  • Sparanghel
  • Tarate
  • Telina
  • Turtele si biscuitii de ovaz 
  • Varza
Carbohidrati nu prea sanatosi
  • Bauturile acidulate 
  • Biscuitii 
  • Briose
  • Cerealele rafinate 
  • Crispurile
  • Chipsurile 
  • Covrigii
  • Dulciurile si bomboane
  • Gogosile 
  • Ovazul instant
  • Painea alba
  • Prajiturile
  • Pastele fainoase
  • Siropurile din dulceata
  • Sucurile de fructe
Fructele sunt carbohidrati. Carbohidratii buni din fructe sunt partea care contine coaja si pulpa. Sucul contine zaharul din fructe, numit fructoza.

Beneficii:
  • Ajuta in procsul de slabit = corpul tinde sa nu mai depoziteze energie sub forma de grasimi.
  • reduc nivelul colesterolului,
  • previn constipatia,
  • reduc nivelul trigliceridelor (grasimile din sange),
  • scot toxinele din corp,
  • previn si chiar vindeca diabetul,
  • mentin un nivel optim al glicemiei (zaharul din sange),
  • scad posibilitatea unei boli la inima
  • mentin nivelul energetic ridicat
Carbohidrati vs. Sport
  • Mancati bine cu 2-3 ore inainte de a face o sesiune de antrenamente. Astfel ii veti oferii corpului suficient de mult timp pentru a umple resursele de glicogen
  • Dupa antrenamente aceste resurse sunt epuizate. Corpul incepe sa consume si din proteine (muschi) nu doar din grasimi. Aportul unor carbohidratii complexi dupa terminarea antrenamentelor e deci recomandat.
  • Mesele dese de pana la 5-6 ori pe zi impreuna cu o activitate sportiva, reduce depozitul de grasimi.
  • Carbohidrati simplii pot fi folositi pentru un boost de energie
  • Incercati sa consumati mai multi carbohidrati sanatosi.

No comments:

Post a Comment