Total Pageviews

Saturday, January 12, 2013

Hipertensiunea (part 1)

RENUNTATI LA FUMAT
Dupa ce ati renuntat la fumat, puteti considera ca ati luat cel mai eficient medicament existent pe piata si castigati si bani. Renuntand la fumat scadeti considerabil riscul bolilor cardiovasculare si necardiovasculare.

REDUCETI CONSUMUL EXCESIV DE ALCOOL
Daca sunteti un consumator inrait de alcool atunci acest pas va poate ajuta. Insa puseul hipersenzitiv poate fi un efect al sevrajului.

COMBATETI STRESUL
Stresul este inamicul numarul unu al inimii si creierului. Incercati variile tehnici de relaxare existente. Va puteti procura carti sau filme despre cum sa priviti partea frumoasa a vietii si sa va relaxati.

EFORT FIZIC DINAMIC
Imbunatateste toleranta la efort si duce la scaderea in greutate. Nu se recomanda ridicare de greutati.

REDUCEREA GREUTATII CORPORALE
Are efect spectaculos asupra hipertensiunii, uneori o scadere de cateva kilograme fiind singurul tratament  necesar.

DIETA HIPOLIPIDICA
Alimente permise:
- lactate: lapte smantanit, iaurt degresat, branza de vaci slaba, zer;
- carne si derivate: carne slaba de vaca, vitel, gaina, caprioara, iepure slab, peste slab (lin, salau, biban, stiuca), preparate numai fierte in apa, fripte la gratar, rasol sau perisoare dietetice;
- oua, numai albusul fara restrictii (sufleuri, spume, bezele, biscuiti) si mai rar 1-2 galbenusuri pe saptamana;
- painea alba, integrala, neagra sau de secara si covrigi cu sare;
- fainoase: gris, orez, fulgi de ovaz si mici cantitati de faina pentru sosuri etc; - legume si fructe verzi, cu continut redus in glucide si fara lipide: spanac, lobo­da, castraveti, ardei, rosii, vinete, fasole verde, conopida, varza, cartofi, morcovi, preparate fie ca salate, pireuri sau fierte a-la-grec. De asemenea mere, portocale, capsuni, zmeura, pepene verde, coacaze, cirese timpurii;
- dulciuri sub forma de budinci (fara unt sau smantana), spume de albus, bezele, gelatine, tarte cu fructe, sosuri dietetice, orez cu lapte;
- grasimi, numai in unele cazuri (1-2 lingurite de ulei de floarea-soarelui sau de porumb adaugate la salate);
- ca bauturi: ape minerale, ceaiuri, sucuri de fructe si legume;
- supe sub forma de bulion degresat sau preparate de carne slaba sau peste, supe de legume, bors cu perisoare dietetice;
- condimente aromate.

REGIMUL HIPOSODAT
Nevoile zilnice de cloruri de sodiu sunt de 8-10 g zilnic. De fapt nu exista un regim strict desodat, ci numai hiposodat. Acest regim se prescrie limitat ca timp.
Exista trei forme:
- regimul hiposodat larg, in care se suprima orice adaos de sare la prepararea alimentelor sau in timpul mesei. Se interzic alimentele sarate (branzeturi, conserve, mezeluri). Se permite insa paine si putin lapte. Acest regim aduce 1,5-2 g sare/zi.
- regimul standard, in care si painea este fara sare si laptele este desodat. Se indica numai alimente sarace in sare. Contine 0,5 g/zi sare.
- regimul hiposodat strict (tip Kempner) pe baza de orez, fructe si zahar. Aportul de sare/zi este de 150 mg.

No comments:

Post a Comment