Semintele sunt bogate in VitaminaE (antioxidant puternic) si grasimi sanatoase
(mononesaturate si polinesaturate), continand insa si potasiu, seleniu,
magneziu, calciu, fier, zinc, acizi grasi omega3(tin inima
sanatoasa si ajuta la functionarea optima a creierului) si proteine.
Aceste contin fibre care ajuta sistemul digestiv, prevenind constipatia, scad nivelul colesterolului si tin sub control nivelul
zaharului din sange.
Pentru a
beneficia de toate proprietatile lor, la cele mai inalte niveluri,
nucile si semintele ar trebui inmuiate in apa inainte de a fi consumate.
Imbunatatesc functiile creierului si vederea datorita profilului excelent de grasimi esentiale, vitamine si minerale
ajuta mai ales in perioadele de oboseala intelectuala .
O portie de 50-70 de g de
nuci, alune de padure, migdale, seminte de dovleac sau de floarea
soarelui bine mestecate, impreuna cu un pahar de apa reprezinta o masa
indestulatoare. E buna varierea sortimentelor consumate, pentru diversitatea de
gusturi dar si de beneficiile fiecarui sortiment
Alunele de padure
- contin, magneziu,
calciu, fier
- sunt bogate in vitamine B
- au un efect
intens energizant.
- sunt indicate persoanelor cu probleme
digestive si ale ficatului,
- ajuta in general si la prevenirea mai
multor tipuri de cancer.
Arahidele
- sunt bogate in fibre,
vitamine si minerale
- echilibreaza apetitul
- intareste inima
- intareste sistemul
nervos
- arahidele prajite pot
avea efecte neplacute, toxice chiar, asupra ficatului sau a stomacului
- arahidele proaspete previn aparitia cancerului
- lupta eficient si cu procesul de imbatranire.
Germenii de grau
- doua linguri de germeni au 2,3 mg de vitamina E.
Migdalele
- au
foarte multe flavonoide
- 28 de grame de seminte sunt
echivalente cu o portie de brocoli gatit.
- contin tocoferol, o forma de vitamina E (buna pentru piele)
- sunt bogate in vitamine, mai ales A si E
- contin proteine si fibre, fiind sarace in carbohidrati
- contin calciu, 20-25 de migdale continand aproximativ
aceeasi cantitate de calciu cat un sfert de cana de lapte
- contin magneziu, mai mult decat cel din spanac si terci de
ovaz, dar si cupru.
- 90% din grasimea din migdale este alcatuita din acizi mononesaturati
- antioxidantii continuti previn cancerul, bolile de inima si alte boli grave
- scad nivelul
colesterolului rau
- amelioreaza durerile de stomac
- sunt bune pentru diabetici datorita indicelui glicemic scazut
- mentin
senzatia de satietate
- calciul previne osteoporoza
si intareste oasele, dintii si muschii
- potasiul imbunatateste
circulatia si confera mai multa energie
- fibrele previn bolile de inima,
diabetul, constipatia, cancerul de colon si cel rectal
- proteinele ajuta sangele sa circule mai bine prin corp, astfel
incat muschii si organele sa functioneze perfect.
- ajuta la controlul glicemiei
- reduc colesterolul rau
- reduc riscul bolilor de inima si chiar
inflamatiile
- benefice pentru piele, par si unghii
- recomandate persoanelor care sufera de diabet sau de depresie
Mugurii de pin
- 29 de grame de muguri de pin contin 2,6 mg de vitamina E
Nucile
- opt nuci pe zi
mentin arterele sanatoase si previn aparitia atacului vascular cerebral
- bogate in potasiu, fosfor si magneziu
- indicate persoanelor
care au probleme cu colesterolul
- indicate celor care se confrunta cu
anemii ori depresii
- efecte de revitalizare a organismului.
Nucile caju
- au un continut bogat de calciu, potasiu, magneziu, fosfor, seleniu si
vitamina K
- abunda in grasimi mono-saturate
- sunt
excelente in dietele de detoxifiere de primavara
- reduc riscul de obezitate, de diabet, riscul bolilor de
inima, dar si cel al depresiei.
Nucile macadamia
- sunt cele mai bogate in
grasimi
- au cel mai scazut nivel de proteine
- au un continut mare de fibre, calciu,
fier si potasiu
- indicate persoanelor care au probleme ale
pielii sau se confrunta cu caderea parului
- contin vitamina A si acid palmitoleic(grabeste metabolismul, accelerand arderile)
Seminte de canepa
- sursa excelenta de aminoacizi
- imbunatatesc sistemul imunitar
- protejeaza inima de boli
- incarcate cu
o lista impresionanta de nutrienti
- au un echilibru perfect intre
ratiile de omega 3 si omega 6
- contin 10 aminoacizi esentiali, fiind in
proportie de 30% compuse din proteina pura
- au 40% fibre,
cea mai mare cantitate gasita in vreun aliment
- previn multe forme de cancer, boli de inima si Alzheimer ori Parkinson.
Seminte de chia
- pline
de fibre, proteine, nutrienti si diversi antioxidanti, dar si calciu
- stabilizeaza nivelul zaharului din sange
- scade riscul de boli
cardiovasculare
- au in proportie de 34% acizi grasi omega 3
- au de 30 ori mai multi antioxidanti decat afinele
- au de 6 ori mai
mult calciu decat laptele integral
- au de 3 ori mai mult fier decat
spanacul
- au de 15 ori mai mult magneziu decat broccoli
- au de 8 ori mai mult
omega 3 decat somonul
- au cu 50% mai mult acid folic decat sparanghelul
- au cu 25% mai multe fibre decat inul.
- absorb foarte multa apa si se maresc in stomac mentinand senzatia de satietate
- doua
lingurite furnizeaza
organismului aproximativ 7 grame de fibre, 4 grame de proteine, 205
miligrame de calciu, 5 grame de omega 3, plus alte vitamine, minerale si
antioxidanti.
- au un indice glicemic mic
- sunt
recomandate persoanelor care sufera de diabet
- ajuta la scaderea nivelului
de colesterol
- intaresc sistemul imunitar
- grabesc
regenerarea celulelor.
- nu sunt recomandate
pentru persoanele care au o tensiune arteriala mica, deoarece pot agrava
afectiunea.
- incetinesc absorbtia de carbohidrati si ajuta la
stabilizarea nivelului de zahar din sange.
Seminte de dovleac
- bogate in
proteine, fier si zinc
- sunt o sursa excelenta de magneziu
- stabilizeaza nivelului de zahar din sange
- ajuta la
construirea unor oase mai puternice
- reduce stresul
- au multi
fitosteroli care amelioreaza simptomele prostatei marite si
dificultatile in urinare
- previn declansarea cancerului de prostata la barbati
- bogate in omega 3 si zinc
- reduc procesele inflamatorii, artrita si osteoporoza
- stabilizeaza nivelului de colesterol
- imbunatateste sistemul imunitar
- lupta impotriva cancerului
- sunt o sursa excelenta de magneziu
- au un continut mare de uleiuri
- inlatura
parazitii intestinali
- ajuta in unele
afectiuni ale stomacului
- ar trebui consumate pe
stomacul gol sau intre mese
Seminte de floarea soarelui
- 29 g de seminte prajite contin 7,4 mg de vitamina E si are 165 de calorii
- 29 g de ulei de floarea soarelui contine 5,6 mg de vitamina E si are 120 de calorii
- au cocteilul perfect de fitochimicale pentru a ajuta in
pierderea kilogramelor
- fac posibila o buna digestie
- bogate in acid folic
- contin grasimi bune,
vitamina E, seleniu si cupru, elemente esentiale pentru o inima
sanatoasa si pentru prevenirea distrugerii celulare
- ajuta la inlaturarea stresului
- intaresc sistemul cardiovascular si pe cel nervos
- sunt bogate in
vitamine din complexul B, in vitamina A si in minerale precum magneziul,
fierul sau potasiul, au un continut mare de seleniu si zinc.
Semintele de in
- bogate in acizi grasi omega-3, proteine si fibre
- scad
colesterolul
- lupta impotriva bolilor de inima
- previn aparitia artritei
si chiar a Parkinsonului
- inlatura
crampele menstruale
- lupta cu infertilitatea
- reduc aspectul neplacut al celulitei
- alina durerile de incheieturi
- grabesc recuperarea dupa antrenamente fizice intense
- regleaza digestia datorita continutului de fibre si grasimi esentiale
Seminte de papaya
- sunt pline de acid oleic si palmitic
- previn cancerul
- detoxifica ficatul
Seminte de susan
- sunt bogate in calciu, magneziu, fier, zinc, vitamina B1 si
fosfor
- micsoreaza tensiunea
- previn afectarea ficatului de catre diverse
toxine
- previn artrita, astmul, migrenele, durerile
asociate ciclului menstrual, neplacerile menopauzei si ale osteoporozei
No comments:
Post a Comment