Pasii importanti in tratare
- mentine in permanenţă mucoasele umede (prin consum de lichide, supt si umiditate ridicata a aerului);
- dezinfecteaza zona gatului si faringelui (cu ajutorul bomboanelor medicinale antiseptice, gargara sau inhalare);
- calmeaza inflamatia (preparate antiinflamatoare, ceaiuri din plante medicinale, gargare sau inhalatii);
- utilizeaza produse analgezice ( spray pentru gat sau comprimate pentru supt );
- evita iritatiile suplimentare (fumat, alcool, condimente picante, vapori chimici sau curent);
- apeleaza la plante medicinale si remedii naturiste;
- fortifica sistemul imunitar.
Tratamente si leacuri
- In fiecare zi ceai de ceapa. Se fierb la foc mic doua cepe cu tot cu coaja, vreme de cinci minute, intr-o cana de apa, dupa care se lasa sa se raceasca vreme de 10 minute, acoperind vasul. Se strecoara si se bea pe stomacul gol cat de cald posibil.
- Pune intr-o cana un pic de bitter suedez si un pic de spirt sanitar. Incalzeste-l usor acest amestec si umezeste bine o carpa pe care o infasori in jurul gatului. Peste ea pui un fular uscat . Stai asa 2 ore chiar daca la un moment dat incepe sa te usture pielea.
- Amesteca o lingurita de miere cu o lingurita de zeama de lamaie si toarna o ceasca cu apa calda peste. Il bei cald.
- Cartofi cruzi taiati felii direct pe gat si infasori un fular peste ei. Ii tii vreo 2 ore.
- Fierbe doi cartofi mari, pana ce se inmoaie, fa-i piure, impacheteaza-i fierbinti in jurul gatului. Deasupra mai pune un prosop de in si apoi un sal de lana. Nu le scoate decat atunci cand cartofii s-au racit.
- Un pumn de sare grunjoasa, stropita cu suc de lamaie fierbinte, intinzi sarea umeda pe un tifon si il aplici pe gat, vreme de o ora. Inveleste bandajul cu un fular.
- Odihna si consum abundent de lichide de rehidratare, supe si sucuri naturale.
- Zahar caramel stins cu o cana de lapte.
- Comprese fierbinti cu ulei de masline si apa de colonie din lavanda.
- Amesteca o lingura de zeama de lamaie intr-un sfert de litru de apa. Inmoaie un servet, si preseaza usor pentru a indeparta surplusul de lichid apoi aseaza in jurul gatului. Lasa sa actioneze cam o ora. Dupa aceea, zona gatului trebuie tinuta la caldura.
- Garcara cu ceai de frunze de zmeura: pune doua lingurite de frunze uscate la o cana cu apa clocotita, lasa-l zece minute, strecoara-l si fa gargara dupa ce se mai raceste. Nu inghiti lichidul cu care ai facut gargara.
- Gargara cu ceai de salvie: pune o lingurita la o cana, lasa-l zece minute si strecoara-l; adauga o lingurita de otet din cidru si o lingurita de miere si fa gargara de patru ori pe zi.
- Gargara: amesteci o lingura de otet de mere cu o lingurita de miere, apoi diluezi cu ceai de musetel.
- Gargara cu apa calda sarata: adauga o jumatate de lingurita cu sare la o cana cu apa fierbinte. Repeti din ora in ora.
- O lingura de musetel intr-o cana cu apa clocotita, le lasi sa se infuzeze cinci minute. Versi lichidul pe o compresa, o stoarci putin, apoi o aplici direct pe gat. O acoperi cu o bucata de plastic. Cand se raceste, operatia trebuie repetata.
- O cana de lapte amestecata cu un galbenus crud si 1 - 2 lingurite de miere, de 2 ori pe saptamana, seara la culcare.
- Ia un servet de in, intinde pe el un strat gros de branza de vaci, stropeste cu putin otet si aplica pe gat cu stratul de branza in jos. Leaga deasupra un fular si tine toata noaptea sau, daca nu, cel putin pana ce se usuca branza. In paralel, bea ceai de patlagina, cu inghitituri mici. Branza racoreste si dezumfla, iar patlagina calmeaza mucoasa.
- Un galbenus de ou cu o lingura de miere de albine si o jumate de cescuta de lapte. Ffreci gablenusul cu mierea si pe urma adaugi laptele caldut.
- Miere in amestec cu polen si propolis cate 1 lingurita pe zi.
- Dupa fiecare masa gargara cu sare, la o ceasca de apa (mica) o lingurita cu varf de sare, daca se poate din aia dura.
- Badijonaje cu albastru de metilen.
- Amesteca o lingurita de radacina de hrean (data pe razatoare) cu o lingurita de miere si cu o lingurita de cuisoare si pune un pahar de apa calda peste. Bea cocktailul incet.
- Sase linguri de zahar caramelizat (ars intr-o craticioara) se sting cu o cana de apa. Se fierb timp de zece minute, impreuna cu o ceapa mica (necuratata de coaja), o nuca in coaja (spalata si sparta), o lingurita de seminte de chimen si trei frunzulite de dafin. Dupa cele zece minute se ia de pe foc, se tine vasul acoperit pana la racirea lichidului, care se strecoara, se pune intr-o sticla si se tine la rece. Iei o data pe zi cinci lingurite, intre mese, pana cand siropul se termina.
- O ridiche neagra mai mare, o scobesti bine la mijloc si pui in locul miezului miere de albine, va rezulta un sirop. Iei cate o lingura dimineata, la pranz si seara, nu manca sau bea macar o jumatate de ora dupa inghitirea siropului.
- Culegi mugurasii din varful crengutelor de brad (atunci cand e sezonul),au o culoare de verde deschis. Un kilogram de muguri se fierb in 2 litri de apa se strecoara iar la siropul ramas cat sirop atata zahar (adica la 1lsirop=1kg zahar), il mai fierbi pana capata o culoare maronie si vezi ca se ingroase. Iei 2 lingurite pe stomacul gol in fiecare dimineata timp de 14 zile.
- Fierbe apa intr-o cratita si apoi asaza-te cu fata deasupra ei, punand un prosop peste cap si marginile vasului. Stai asa cateva minute (sa nu fie aburii prea fierbinti). Pune cateva picaturi de ulei de eucalipt in apa, deoarece are un efect linistitor.
- Sirop din muguri si conuri de brad, amestecat cu miere. Siropul il prepari astfel: pui intr-o oala de lut un strat de conuri de brad verzi, deasupra pui miere de albine sau zahar. Peste miere asezi un strat de muguri de brad si deasupra lor pui iar miere. Repeti pana cand se umple oala. Apoi inchizi bine cu un capac si legi cumva, sa nu se miste capacul de loc. Oala o ingropi in gradina, intr-un loc curat, si o lasi sase saptamani in pamant. Cand o scoti, storci bine mugurii si conurile, iar siropul il strecori in sticle curate. Bei din acest sirop cate o lingura de mai multe ori pe zi. Nu mananci si nu bei 2 ore dupa aceea.
- Consuma alimente bogate in vitamina C sau ia niste suplimente alimentare.
No comments:
Post a Comment