Total Pageviews

Tuesday, February 21, 2012

Steatoza Hepatica sau ficat gras

Ce este?
     Steatoza hepatica ("ficat gras") este un exces de grasime ce se depune in celulele hepatice si le face sa nu mai functioneze normal.
     Prima faza a steatozei hepatice este acumularea in celulele ficatului de grasimi si trigliceride, care nu se mai elimina.In timp apare inflamatia tesutului hepatic - steatohepatita nonalcoolica. Daca nu se incepe tratarea, in ficat apar tesuturi scleroase (fibroza), cicatrice care impiedica functionarea, dezvoltand ciroza.
     Steatoza hepatica poate fi insotita si de o splenomegalie (splina marita).

     Se dezvolta tipic la persoane de varsta medie, intre 40 si 50 de ani.
    Afecteaza in mod egal barbatii si femeile.

    Totusi ficatul gras este cea mai putin periculoasa boala de ficat daca este tratata pentru a nu evolua in ceva mai grav


Cauze si evolutii
     Alcoolul ramane cauza preponderenta a steatozei hepatice, inaintea obezitatii si a diabetului.
     Cantitatea de alcool ingerata reprezinta cel mai important factor de risc in dezvoltarea steatozei.
   
     Grasimile incep sa se acumuleze in organism daca exista o concentratie mare de grasimi in sange cu LDL ("colesterol rau") crescut, HDL ("colesterol bun") scazut si trigliceride crescute.
     Mult factori pot duce la acumularea de grasimi in ficat, ele pot proveni dintr-o alta parte a organismului sau dintr-o cantitate crescuta absorbita la nivel intestinal.
     Steatoza Hepatica pare a avea legatura cu anumite boli:
- obezitatea -  kilogramele in plus in cazul ficatului gras conduc si la acea rezistenta la insulina fabricata de propriul pancreas;
- hipercolesterolemia (colesterol crescut in sange);
- sindromul metabolic - excesul de grasimi (in particular in jurul toracelui), hipertrigliceridemie, hipertensiune;
- hipertrigliceridemia (niveluri crescute de trigliceride);
- diabetul zaharat;
- rezistenta la insulina - organismul nu este capabil sa foloseasca in mod adecvat glucoza din sange. Aceasta rezistenta produce si o marire a glicemiei, dar si o acumulare de grasimi in ficat.
- arteriala si un nivel scazut de HDL (“colesterolul bun”);
- modificari in sinteza hepatica a grasimilor;
- eliberarea de substante toxice de catre celulele adipoase;
- insuficienta celulelor hepatica;

     Anumite medicamente pot duce la steatoza hepatica. Cel mai adesea, dependenta de medicamente este un factor decisiv.   
     Este determinata de o combinatie intre factorii genetici si de mediu.
     Apare cel mai frecvent la persoanele de varsta medie, supraponderale sau obeze.

     Principalele cauze ale steatozei hepatice sunt:
- alcoolul;
- obezitatea;
- diabetul zaharat;
- tulburarea grasimilor in singe;
- dislipidemiile - alterare a metabolismului colesterolului si trigliceridelor;
- interventii chirurgicale care modifica anatomia intestinelor, stomacului sau ambelor;
- folosirea abuziva a unor medicamente precum tetraciclina, cortizonul, fosforul,  Amiodarona, glucocorticoizii, estrogenii sintetici si Tamoxifen,  etc;
- unele medicamente impotriva hipertensiunii;
- unele medicamente impotriva aritmiilor;
- alimentatia printr-un tub introdus direct in stomac, pentru o perioada mai lunga de timp;
- genetica


Simptome
     Se constata ficat marit, nedureros, cu marginea nemodificata si care este singurul semn clinic descoperit la ecografie.
     In primele stadii ale bolii nu exista simptome, cei mai multi pacienti sunt diagnosticati intamplator.
     Simptomele principale in steatoza hepatica avansata sunt:
- astenie fizica (lipsa de putere);
- slabiciune generalizata;
- oboseala;
- scadere in greutate inexplicabila;
- somnolenta;
- dureri sau disconfort in capul pieptului sau in dreptul ficatului;
- balonari abdominale.
      In anumite steatoze severe se observa:- insuficienta hepatica cu dureri abdominale;
- voma;
- ficat marit;
- ascita;
- icter;
- tulburari neuropsihice (incoerenta, irascibilitate);
- sindrom hemoragic cu urmari grave.
In acest caz, pacientul trebuie sa consulte urgent un doctor


Tratament
     Odata cu descoperirea bolii pacientul trebuie periodic monitorizat. Trebuie sa respecte un regim igienic, alimentar, de viata si un tratament medicamentos.
     Aceasta afectiune este reversibila si se poate trata printr-un regim de viata sanatos si prin consumul anumitor produse naturiste.



     Se consulta urgent un doctor daca pacientul dezvolta:
- pierderea constientei;
- dificultatea in respiratie;

- varsaturi, in special cand contin sange ;
- hemoragie in cantitate mare;

- greata;
- diaree;
- icter (colorarea in galben a pielii si sclerelor, portiunea alba a ochilor);
- dureri abdominale superioare;
- mancarimi;
- edem al membrelor inferioare sau acumulare de lichid in cavitatea abdominala.

 confuzie.



-recomandari de baza-
     Scaderea in greutate.
     Mancatul incet pentru a nu agresa ficatul cu o cantitate mare si brusca de mancare.
     Reducerea valorilor colesterolemiei.
     O dieta saraca in grasimi saturate .
     Se recomanda evitarea dietelor severe.
     Un program de exercitii fizice.

     Sa trateze cu seriozitate si hipertensiunea arteriala.
     Medicatia trebuie luata numai la recomandarea unui medic.
     Terapie antioxidanta.

     Vitamina E aproximativ 6-12 luni

Atentie! Slabirea brusca poate accentua steatoza hepatica!


-se interzice-

- alcoolul;
- berea fara alcool;
- fumatul;
- grasimi animale;
- carnea grasa;
- preparatele din porc;
- mezelurile;
- afumaturile;
- conservele de carne;
- preparatele pane;
- prăjelile;
- rantasurile;
- untul;
- smantana;
- frisca;
- condimentele iuti şi picante ( ceapa, usturoi, boia iute, kurry picant, ketchup, ardei iute, coji de citrice);
- racoritoarele industriale;
- inghetata;
- produsele de cofetarie;
- dulciurile;
- conservele;
- margarina;
- vinetele;
- vitamina B;
- vitamina PP;
- vitamina A;
- excesul de produse cu continut de fier;
- unele medicamente prescrise impotriva tulburarilor de ritm cardiac.


-se consuma moderat-
- painea;
- produsele de panificatie;
- sarea (o lingurita pe zi maxim);
- zaharul (o lingurita pe zi maxim);
- mancarurile reci;
- pastele fainoase fierte;
- carnea de pasare, fara piele (pieptul);
- carnea de vita (o data pe saptamana);
- pestele cu exceptia crap, somn, lin, pastrav si somon;
- laptele.


-alimentatie recomandata-

      O dietă hiperproteica si hipoglucidica face mai mult rau decat bine.
      Painea, cartofii si fainoasele consumate concomitent, genereaza glucide care se stocheaza in ficat sub forma de grasimi.
      Consumul de produse naturiste specifice pentru hipercolesterolemie, trigliceride crescute, steatoza hepatica, poate fi de real ajutor.

      Alimentatia zilnica trebuie sa contina:
- 120 de grame de proteine;
- 300-350 de grame de glucide;
- colina;
- betaina;
- carnitina;
- vitamina B12;
- hidrati de carbon.


Alimente recomandate.
- peste doar crap, somn, lin, pastrav, somon, cat mai mult;
- legume;
- sfecla rosie;
- sfecla de zahar;
- sfecla cu hrean;
- fructe - minim un kilogram pe zi;
- fibre;
- salata de morcovi cruzi rasi cu ulei presat la rece si suc de lamaie;
- uleiuri presate la rece;
- cereale integrale;
- orez brun;
- ceai verde;
- ciuperci;
- alimente cu vitamina C;
- galbenus de ou crud;
- branza proaspata de vaci;
- lapte acrit in casa - cat mai mult;
- germeni de grau;
- cartofi fierti sau copti.


-ceaiuri-
1) Amestec din:
- o parte ienupar; - o parte lichen de piatră ( sau orice alt lichen);
- o parte sovarf;
- o parte rostopasca (flori);
- 2 parti turita mare (flori);

- 3 parti coada soricelulului;
Preparare si mod de utilizare:
 O lingură de planta la o cana cu apa. Doua cani pe zi.



2) Ceaiul din frunze de anghinare:
- mareste secretia biliara;
- ajuta in buna functionare a ficatului si a bilei;
- regleaza nivelul glicemiei;
- contribuie la elimininarea colesterolului rau.
Preparare si mod utilizare:
O lingura de planta la o cana cu 500 ml de apa clocotita.
O parte din ceai se bea dimineata, pe stomacul gol, dupa care se sta culcat o jumatate de ora pe partea dreapta. Restul de ceai se bea in cursul zilei, cu o jumatate de ora inaintea meselor principale.
Tratamentul durează 20-30 de zile. Dupa o luna se poate relua.


3) Ceaiul de rostopasca:
- decongestioneaza ficatul.
Mod de utilizare
Se beau maxim doua trei canute pe zi. Atentie in cantitati mari este toxic.


4) Ceai de pedicuta:
- detoxifiant;
- pedicuta utila pentru renuntat la fumat, in special daca e pusa in perna.
Preparare si mod de utilizare:
O lingurita la o cana de 250 ml de apa clocotita. Doua trei cani pe zi.


5) Ceaiul de armurariu:- contine silimarina care contribuie la regenerarea celulelor ficatului;
- silimarina are proprietati antitoxice si combate intoxicatţiile cauzate de excesul de medicamente; 
- sterge urmele lasate la nivelul ficatului de consumul excesiv de alcool;
Preparare si mod de utilizare:
O lingurita si jumatate de fructe macinate la o cana de apa clocotita, timp de 10 minute.
Se pot consuma doua cani de ceai pe zi.
Prima dimineata inainte de micul dejun, apoi se sta culcat pe partea dreapta timp de 30 de minute.
Tratamentul trebuie urmat timp de 14 zile. Se poate relua dupa o pauza de 10 zile.


6) Ceaiul de macese:
- vitamina B1;
- vitamina B2;
- vitamina C;
- vitamina P;
- zaharuri;
- lecitina;
- pectina;
- tonic;
- vasodilatator;
- antiinflamator;
- antitoxic;
- stimuleaza activitatea ficatului si bilei.
Preparare si mod de utilizare:
Trei lingurite de pudra la o cana cu 500 ml de apa clocotita. Dupa o infuzie de 15 minute se poate indulci cu miere. Prima cana se bea dimineata  restul se consuma pe timpul zilei. Tratamentul dureaza sase saptamani.


-alte recomandari-
      Consumul de produse apicole ajuta in detoxifierea organismului, refacerea celulara si intarirea sistemului imunitar.
      Miscare si exercitii fizice usoare spre medii in fiecare zi.
      Masajul talpilor. Se poate pune in incaltaminte niste branturi speciale de reflexo-terapie.


-produse CaliVita-
- Liver Aid - stimuleaza procesul de refacere al ficatului.

- Ocean 21 - contine si Aloe vera care are actiune de detoxifiere a organismului la toate nivelele, de intarire a sistemului imunitar, de stimulare a regenerarii celulare, a digestiei, a circulatiei sanguine si limfatice.
- Arginine Plus - reduce nivelul amoniacului din organism prin transformarea hepatica in uree, mai putin toxica si eliminata prin urina. Protector si regenerator hepatic.
- Detox Patch - ajuta in detoxifiere organismului.
- Spirulina Max  - aportu de alge marine, intareste sistemul imunitar si rezistenta organismului, previne degenerescentele grasoase. hraneste corect celula hepatica, faciliteaza digestia prevenind balonarile si disconfortul abdominal.
- Liquid Chlorophyll - purifica ficatul, caile biliare si limfatice, alcalinizeaza si curata in profunzime.
- Omega 3 -favorizeaza eliminarea acizilor grasi saturati.
- Super Soya Lecithin.
- Nopalin.
- Evening Primrose Oil.

- BioHarmonex.
- Cholestone. 

No comments:

Post a Comment