Cercetarile stiintifice confirma faptul ca fumatorii care consuma ceai verde prezinta un risc redus de a fi afectati de cancer comparativ cu cei care nu consuma ceai. Polifenolii din ceaiul verde au proporietati anticancerigene puternice. Renuntarea la fumat este evident cea mai buna optiune pentru a reduce riscurile. Pentru cei care renunta la fumat, respiratia devine mai usoara, starea pielii si a unghiilor devine mai buna.
Dupa ce ai renuntat la fumat
Pastreaza in bucatarie doar gustari sarace in calorii. Dependenta de nicotina este data si de obiceiul de a pune ceva in gura. Opteaza pentru fructe si legume.
Consuma cat mai multa apa. Consumul de apa te poate ajuta atunci cand simti nevoia de a pune ceva in gura, in afara de tigari. Evitati alcoolul. Bauturile alcoolice au un nivel ridicat de calorii si pot creste nevoia de a fuma, mai ales daca in trecut exista obiceiul fumatului si consumului de alcool in paralel.
Opteaza pentru alimente bogate in fibre. Exista studii efectuate care arata ca fibrele ajuta la reducerea apetitului si mentin senzatia de satietate pentru o perioada mai lunga de timp.
Portii mai mici. Cercetarile efectuate pana in prezent arata ca folosind farfurii si pahare mai mici, tindem sa manancam mai putin.
Serviti cel putin 3 mese pe zi, pentru a evita senzatia de infometare.
Fiti constienti de faptul ca secretul unei siluete armonioase, indiferent daca exista sau nu viciul fumatului, este alimentatia sanatoasa si activitatea fizica.
Obisnuiti-va sa cititi etichetele alimentelor, pentru a putea evita achizitionarea de alimente bogate in grasimi si cu nivel caloric ridicat;
Nu incercati sa urmati o dieta in timp ce renuntati la fumat! Suprapunerea dietei cu efortul de a renunta la tutun ingreuneaza obtinerea de rezultate! Controlati alimentatia prin servirea cat mai multor portii de fructe si vegetale si evitarea alimentelor bogate in zahar sau grasimi;
Gasiti metode de a fi cat mai activi: renuntati la lift, parcati masina mai departe de casa, optati pentru plimbari prin parc, faceti un abonament la o sala de aerobic/fitness ;
Gasiti inlocuitori pentru tigara. Pastrati bomboane fara zahar, guma sau Tic-Tac in geanta/buzunar/pe birou/in masina sau in orice loc apropiat. Cand sunteti acasa, "rontaiti" un morcov atunci cand simtiti nevoia sa fumati, astfel incat sa va tineti gura ocupata fara sa consumati calorii.
Atunci cand simtiti nevoia arzatoare de a fuma/manca, amintiti-va ca aceasta senzatie dureaza doar cateva minute; gasiti o activitate care sa ocupe acest timp.
Lauti in considerare apelarea la un specialist; nutritionistii, instructorii de fitness sau terapeutii va pot ajuta sa va controlati greutatea in momentul in care renuntati la fumat;
Cantariti-va cel putin o data pe saptamana; pastrati un jurnal al fiecarei masuratori pentru a avea o imagine cat mai clara a tendintei de ingrasare - daca aceasta exista;
Amintiti-va in fiecare zi ce castig oferiti sanatatii dumneavoastra prin renuntarea la fumat.
Nu uitati, a arata si a va simti bine in propriul corp sunt obiective mult mai importante decat acul cantarului; un parfum aerisit si lipsit de miros de tutun, o respiratie proaspata, dinti si degete curate si senzatia de sanatate va fac mult mai atragator/atragatoare.
Daca simtiti nevoia de a manca ceva dulce, optati pentru fructe sau dulciuri dietetice;
Principalele cauze ale mancatului excesiv sunt stresul si momentele tensionate; gasiti alte metode de relaxare, precum o plimbare in aer liber, un baie cu spuma, etc;
No comments:
Post a Comment