Total Pageviews

Friday, January 28, 2011

Durerile de cap

Durerile de cap sunt o problema comuna persoanelor de toate varstele.
In majoritatea cazurilor, alimentatia este cea care provoaca aceste dureri.
Mai jos sunt prezentate alimentele daunatoare dar si cele care alina durerile.


Care sunt alimentele care provoaca dureri de cap?


Tiramina este un aminoacid asociat care consumat in exces provoaca dureri de cap.
Alimentele cu un continut bogat in tiramina, sunt:
-vinul rosu;
-pestele afumat;
-carnea prelucrata;
-muraturile;
-fasolea;
-avocado;
-nucile.


O alta lista a alimentelor daunatoare o reprezinta produsele cu continut de glumat monosodic(aditiv alimentar).


Deasemenea si produsele care contin un alt aditiv alimentar denumit nitrat de sodiu, au acelasi efect. 
Acestea sunt:
-produsele afumate si prelucrate;
-salamurile;
-carnatii.
Afumaturile duc sigur la migrene daca sunt consumate seara tarziu sau la prima masa dimineata. Durerile pot aparea chiar si dupa cateva ore.


In general produsele cu aditivi alimentari sunt daunatoare, nu doar prin faptul ca produc migrene, dar pot duce la alte probleme si boli cu mult mai grave, cum ar fi cancer, leucemie, ulcer, etc.


Trebuie retinut faptul ca unele fructe sau dulciuri pot provoca migrene daca sunt consumate seara, dupa o masa consistenta sau inainte de culcare: prunele, citricele, ananasul, alunele, frisca si ciocolata.


Branza sarata(mai putin branza de vaca), otetul si condimentele pot provoca dureri de cap extrem de puternice. Acestea nu trebuie introduse zilnic in alimentatie, mai ales in combinatie cu ketchup, maioneza, mustar, oua, carne de porc, ceapa, spanac, fasole, rosii, telina.


Din seria produselor care provoaca migrene, fac parte si:
-tutunul;
-excesul de cafea;
-alcoolul;
-bauturile dulci;
-ciocolata;
-aspartamul;
-ceapa;
-mancarurile marinate;
-maioneza;
-jeleurile;
-budincile;
-conservele;
-iaurturile procesate;
-sosurile de salata;
-sosuri grele


Ce alimente ajuta in indepartarea durerilor de cap?


Cerealele integrale ofera o stare de bine
Fructele si legumele sunt recomandate, iar dintre legume ardeiul iute, ghimbirul, broccoli, spanacul si varza sunt cele mai potrivite. 
Alimentele bogate in calciu si magneziu vor ajuta foarte mult, aici mai putand fi amintite ovazul, graul si usturoiul.

Plante medicinale din care sa se prepare ceaiuri cum ar fi:
-menta;
-salvie;
-ciubotica-cucului;
-musetel;
-levantica. 

Aromaterapia ajuta.
-Ulei esential de levantica amestecat cu un asa-numit ulei-vehicul, cum ar fi uleiul de floarea soarelui: se maseaza usor tamplele prin miscari circulare; repetati in scobiturile situate lateral de ochi, inapoia urechilor si deasupra cefei;
-Ulei de eucalipt sau periso;
-Inhalati un amestec de levantica, rozmarin si menta;
-Compresele aplicate pe zona dureroasa sau o baie utilizand aceste uleiuri pot relaxa muschii, calmand durerea

Vitamine si minerale:
- vitamina B3;
- magneziu;
- calciu;
- potasiu

In cazul in care durerile de cap sunt provocate de alcool, un cartof copt, cu tot cu coaja, este cea mai bogata sursa de potasiu care ajuta in neutralizarea alcoolului si in indepartarea durerii.

Dezhidratarea produce migrene.
Apa continuta de fructe si legume include si minerale esentiale, precum magneziul, care amelioreaza sau previne durerile de cap. 
Consumati minim 2 litri de apa pe zi si mancaruri bogate in apa cum ar fi pepenele, castravetii, rosiile si supele.

Cafeaua ajuta in ameliorarea durerilor de cap, doar daca este consumata in cantitati moderate si daca nu ea a fost cauza.

Lipsa carbohidratilor este un factor important in migrene, pentru a doza zilnica recomandata, consumati paine din cereale integrale, prajita.

Migdalele, previn durerile de cap, relaxand vasele de sange.

Mancarurile picante amelioreaza rapid, durerile de cap.

Salata de spanac, scade tensiunea, previne mahmureala si amelioreaza migrenele.

Semintele de susan ofera cantitatea de vitamina E necesara organismului.








No comments:

Post a Comment