Caria dentara apare atunci cand bacteriile din cavitatea bucala produc acizi care ataca dintele.
Netratata, caria dentara se poate complica cu infectii si poate duce chiar la pierderea dintelui.
Anumite hidrocarbonate fermentabile alimentare trec in saliva si devin accesibile microorganismelor placii bacteriene care le metabolizeaza, ducind la o scadere imediata a pH-ului la nivelul suprafetei dentare.
Cand dieta contine fosfor in exces, sau produse acide, poate aparea o deficienta de calciu. Aceasta deficienta apare in mod uzual nu datorita unei cantitati inadecvate de calciu in dieta ci datorita anumitor non-alimente, ca de exemplu zaharul rafinat, faina alba, alti carbohidrati procesati (paste, biscuiti, produse de patiserie, de cofetarie, etc.), care secatuiesc organismul de vitamine si rezervele de minerale, incluzand calciul, care participa la metabolismul carbohidratilor.
Monozaharidele produc carii datorita timpului crescut de stationare in cavitatea bucala.
Zaharurile reprezinta principala cauza care duce la favorizarea cariilor dentare, caci in urma acestora se formeaza bacteriile care se depun in timp pe suprafata dintilor. In timp, aceste bacterii se transforma in acizi si dizolva smaltul dintilor.
Consumul in perioadele dintre mese este insotit de o crestere marcanta a incidentei cariei.
Cantitatea consumata este mai putin importanta in raport cu forma si orarul consumului;
Dintre toti compusii alimentari se pare ca hidratii de carbon au rolul dominant, efectul nociv fiind determinat de contactul direct cu suprafata dintelui.
Dintii trebuie folositi in procesul de masticatie, pentru a aduce alimentele intr-un stadiu ridicat de maruntire, inainte de a fi inghitite.
Orice parte a corpului, de altfel orice organism viu, daca nu este folosita, se deterioreaza in timp.
Daca dintii nu sunt spalati si curatati cu ata dentara, placa bacteriana se formeaza pe suprafata lor
Mentinerea unei diete echilibrate, reducand alimentele cu zahar si amidon, ce produc carii dentare.
Evitati gustarile dintre mese. Acest obicei predispune dantura la carii, deoarece nu permite normalizarea aciditatii pH-ului din gura.
Evitati bauturile energizante si acidulate - acestea contic acid fosforic, citric si organic, ce dauneaza dintilor.
Nu fumati - pe langa faptul ca pateaza dintii, fumatul afecteaza gingiile, reducand aportul de sange.
Mestecati guma fara zahar - aceasta previne respiratia urat mirositoare si stimuleaza productia salivara, ajutand la combaterea placii bacteriene.
Vizitati periodic medicul stomatolog, o data la 3 - 6 luni. Acesta poate observa afectiunile dentare din timp, care altfel ar progresa fara simptome.
Curatarea dintilor de catre dentist impiedica formarea placii bacteriene
Piercing-urile orale (in limba sau buze) pot produce reactii alergice, infectii, lezarea nervilor din limba si boli gingivale.
Fluorul nu intareste smaltul dintilor ci dimpotriva.
Boli si factori ce duc la aparitia cariilor:
Xerostonomia (gura uscata) si sindromul Sjogren. In ambele cazuri, nu se produce suficienta saliva. Saliva indeparteaza alimentele si zaharurile, protejand dintii.
Varsta. Tinerii ai caror dinti sunt in crestere dezvolta carii pentru ca mineralele din dintii tinerilor nu sunt stabile si pot fi indepartate cu usurinta de acizi.
Afectiuni respiratorii, precum rinita alergica, determina respiratia orala. Cand respiratia se face pe gura, saliva se usuca repede si nu mai protejeaza dintii.
Anumite tipuri de bacterii din cavitatea bucala sunt responsabile de aparitia cariei.
Diabetul zaharat. Cei care sufera de diabet, au sistemul imunitar slabit si astfel au risc crescut de carie.
Folosirea de medicamente ce contin zahar.
Folosirea in comun a tacamurilor. Bacteria ce cauzeaza caria poate trece cu usurinta in cavitatea bucala prin folosirea comuna a tacamurilor.
Expunerea la fum de tigara.
Bacteriile care ataca dintii pot fi transmise prin saliva (de exemplu prin sarut).
No comments:
Post a Comment