Apicultura era practicata inca din secolul al VII-lea i.Hr., existind o serie
de marturii in acest sens. Tablitele mesopotamiene, ca si papirusurile
egiptene, mentioneaza, printre altele, faptul ca mierea si ceara de albine erau
folosite ca medicament.
Prin stuparitul rational, au fost puse
in valoare si celelalte produse apicole: laptisorul de matca, polenul, veninul
de albine etc., ajungindu-se la clasificarea lor in produse apicole naturale
directe (mierea, ceara, propolisul, polenul, pastura, laptisorul de matca) si
produse apicole derivate (cremele cosmetice cu ceara, unguente, tincturi,
drageuri).
Cum este fabricata mierea
Mierea este un aliment usor de digerat. Ea cuprinde un
amestec de fructoza si glucoza intr-o forma care, fara a mai fi transformata de
organism, se asimileaza direct, constituind o sursa de energie.
100 de grame de miere, care furnizeaza 335 de calorii,
contin 17,2 la suta apa si 81,3 la suta zaharuri: 38,19 la suta fructoza, 31,28
la suta glucoza si 5 la suta zaharoza, 6,83 la suta maltoza si alte dizaharide
(aceasta in timp ce zaharul contine 0,1 la suta apa si 99,9 la suta zaharoza).
La acestea se adauga vitamine (B1, B2, B6, C, PP), saruri minerale, oligoelemente,
substante bactericide (3,21 la suta).
Actiunile terapeutice ale mierii sint foarte cunoscute,
ea avind actiune antibiotica, bacteriostatica, cicatrizanta, tonicardiaca,
calmanta, regeneratoare.
Retete
Diuretic preparat din ceapa si miere
Se iau 1-2 cepe (cam 100 g), 50 g miere si 200 ml apa.
Ceapa curatata si spalata se taie in patru bucati si se pune la fiert,
timp de 15 minute, intr-un vas acoperit, la foc domol. Dupa ce se racoreste
putin, ceapa se stoarce, se strecoara, iar in lichidul obtinut se adauga
mierea. Se amesteca bine, pina la omogenizare.
Preparatul se bea caldut, toata cantitatea, seara la
culcare. Leacul se prepara de cite ori este nevoie.
Actiunea terapeutica: este un preparat diuretic,
contraindicat insa bolnavilor de diabet, ulcer gastric sau duodenal, sau celor
cu alergie sau intoleranta (la miere, ceapa).
Tonic din aloe cu miere
Se iau 750 g frunze proaspete de aloe, 1.250 g miere si
500 ml suc de lamiie (se pot reduce cantitatile, proportional). Frunzele se iau
de la un aloe de peste 3 ani, care nu s-a udat 5 zile. Se spala bine, se toaca
marunt si se pun intr-un vas de sticla sau ceramica smaltuita. Se adauga peste
frunze mierea si se omogenizeaza bine, apoi se adauga sucul de lamiie si se
amesteca din nou. Vasul se acopera si se lasa la macerat timp de 5 zile, in
frigider (sau alt loc uscat, intunecos si rece).
Preparatul este un excelent tonic recomandat in boli nervoase, astenii,
in tulburari de crestere la copii, in convalescenta dupa boli infectioase, in
ulcere gastrice si duodenale sau in astm bronsic.
Se poate pastra cel mult doua saptamini. Leacul se
administreaza numai copiilor peste 3 ani cite o lingurita dimineata. Copiilor
de 6-9 ani li se da cite o lingurita dimineata si seara, de 3 ori pe zi, dupa
mese, timp de o luna. Apoi, dupa o luna pauza, se poate repeta cura inca o
luna.
Adultii vor lua cite o lingura de 3 ori pe zi, inaintea
meselor, in cure de cite o luna intre ele.
Unt cu miere
Intr-un vas de sticla sau portelan se amesteca 100 g unt
cu 100 g miere. Se freaca bine pina se omogenizeaza ca o crema.
Este un leac pentru fixarea calciului, indicat in
spasmofilii, crize tetanice, la copiii cu debilitate, cu lipsa a poftei de
mincare, slabiciune, pierderi de greutate sub valoarea normala, in
convalescenta si in graviditate si lehuzie.
Contraindicat alergicilor la unt si miere, precum si
bolnavilor de diabet, celor cu afectiuni renale, colibaciloza, obezitate sau
icter si alte boli de ficat.
Copiilor intre 6 luni si 3 ani li se va da cite o lingura
pe zi. Copiilor de peste 3 ani si adultilor li se vor administra de la 2 la 6
lingurite zilnic, in functie de virsta si greutate corporala.Se poate pastra
cel mult 12 ore la frigider.
Suc de ceapa cu miere
Se prepara dintr-un kilogram ceapa rosie si 300 g miere
de munte (din flora montana). Ceapa se curata, se spala, se taie nu foarte
marunt si se zdrobeste (in robot, storcator de fructe si legume sau chiar in
masina de tocat). Trebuie sa rezulte 600 ml suc limpede de ceapa (pulpa se
stoarce printr-o bucata de pinza). Se transfera sucul intr-o sticla curata,
apoi se adauga si cele 300 g miere. Se amesteca bine, se inchide si se
pastreaza la frigider.
Zilnic se iau cite 150 ml din acest amestec - cit 50 g
inaintea sau in timpul celor trei mese principale. Cura dureaza o luna, cu o
saptamina pauza, apoi se poate repeta, la nevoie.
Leacul este recomandat pentru compensarea si disparitia
varicelor, caci actioneaza favorabil asupra circulatiei mai ales periferice
venoase. Este util si in alte probleme de circulatie, in congestie cerebrala,
arterioscleroza cerebrala sau generala, astenii.
Este contraindicat pentru diabetici, pentru cei ce sufera
de gastrite, duodenite, ulcere gastrice si duodenale sau pentru alergii la una
din componente.
Se poate pastra la frigider timp de o saptamina.
Valeriana (odolean) cu miere
Din radacina uscata de odolean (valeriana), pisata in
piulita, se ia o lingurita care se pune intr-un pahar. Se adauga o lingura de
miere si se amesteca bine, pina la omogenizare.
Toata cantitatea preparata se consuma dintr-o data la o
singura priza. Este un leac recomandat in crize de nervi, agitatie, dureri de
cap, in momentul crizei. Aceeasi doza se poate da seara la culcare, cu o ceasca
de ceai de tei, celor ce sufera de insomnie. Este un foarte bun calmant.
Nu se recomanda alergicilor, conducatorilor auto, iar la
copii - cu avizul medicului. Este un preparat ce nu poate fi pastrat. Trebuie
consumat imediat dupa preparare, caci daca se tine o ora la temperatura camerei
devine toxic.
Siropul de propolis
Acest sirop se prepara din 50 g propolis, 200 ml apa si
50 g miere. Propolisul, bine curatat, se pune intr-o cratita smaltuita cu cele
200 ml apa. Se fierbe acoperit, la foc moale, pina scade la jumatate. Lichidul
cald se strecoara prin tifon, se transfera intr-o sticla si se adauga mierea.
Se omogenizeaza preparatul cit este caldut.
Preparatul este cu atit mai activ cu cit este mai
proaspat. Se pastreaza la frigider cel mult doua saptamini. Siropul acesta are
actiune bactericida, bacteriostatica, este usor antibiotic, dezinfectant,
antitusic. De aceea, este indicat in toate bolile inflamatorii acute sau
cronice ale cailor respiratorii - bronsite, traheobronsite, tuse spastica,
bronsite astmatiforme, astm bronsic.
Nu se administreaza copiilor sub 2 ani, de asemenea
persoanelor cu hepatite cronice, alergii la propolis sau miere (si la polen),
precum si in diabet.
Baie tonifianta cu plante si miere
La aceasta baie se folosesc frunze de izma (menta),
frunze de nuc, miere si apa.
Intr-un recipient se pun 100 g frunze de izma verzi sau
uscate si 100 g frunze de nuc. Peste frunze se toarna 3 litri apa clocotita si
se lasa sa se raceasca la temperatura miinii. Apoi se adauga 100 g miere si se
amesteca bine, pina se topeste toata mierea.
Picioarele sau miinile obosite se spala cu apa calduta si
sapun, apoi se introduc in aceasta apa calduta. Se mentin cel putin 30 de
minute. Procedura se poate repeta ori de cite ori este nevoie.
Baia aceasta este un remediu faimos in medicina populara
impotriva oboselii miinilor si picioarelor. Nu se recomanda persoanelor
alergice la una din componente.
In
tratamentul bolilor de inima, dar nu in cantitati mari si cu ceai fierbinte.Cel mai bine este ca mierea sa fie luata in
cantitati mici (1-2 lingurite, de doua-trei ori pe zi) cu lapte, fructe sau
alte produse. Folosirea zilnica, timp de una-doua luni a mierii de albine va
duce la imbunatatirea generala a bolnavilor, la normalizarea compozitiei
singelui si la cresterea hemoglobinei.
In stenocardie, bolnavii vor lua, de trei
ori pe zi, cite o lingura din urmatorul amestec: 100 g suc de aloe, 300 g
miere, 500 g nuci pisate si sucul de la una-doua lamii.
In hipertonie, mierea sa fie luata cu suc de legume: sfecla, morcovi, hrean
(acesta va fi dat pe razatoare si se va lasa 36 de ore, dupa care se va
stoarce) si lamiie. Se ia, timp de doua luni, cite o lingura, de doua-trei ori
pe zi, cu o ora inainte de masa sau la doua-trei ore dupa masa. O alta reteta
include suc de morcovi, hrean (acesta va fi tinut in prealabil in apa), miere
si suc de lamiie. Amestecul va fi tinut intr-un borcan de sticla bine acoperit.
Bolnavii de TBC, vor lua mierea cu lapte, sau cu diferite grasimi (unt, untura de gisca) si
aloe: 100 g miere, 100 g unt, 100 g untura de gisca, 15 g aloe si 10 g cacao se
pun pe foc, fara a fierbe insa. Se va lua cite o lingura din acest amestec, cu
un pahar de lapte cald, de doua ori pe zi (dimineata si seara).
In caz de raceli, mierea (se recomanda
mai ales miere de tei) se va lua, de asemenea, cu lapte cald (o lingura de
miere la un pahar de lapte), cu suc de lamiie (sucul de la 1/2lamiie la 100g
miere). In scop profilactic, se prepara un amestec de miere, suc de ceapa si de
hrean, in cantitati egale. Din acest amestec se ia cite o lingura, de trei ori
pe zi, inainte de masa. In caz de gripa se va prepara urmatorul amestec:
usturoi dat pe razatoare si amestecat cu miere (proportie 1:1). Se ia cite o
lingura de amestec (cu putina apa calduta) seara, inainte de culcare.
In cazul unor afectiuni ale cailor
respiratorii (laringite, faringite) guturai si sinuzita, se recomanda
mestecarea timp de 15 minute, de una-doua ori pe zi, a unui figure de miere.
Seara, inainte de culcare, se ia o lingura de miere cu un pahar de ceai sau
lapte.
Se amesteca sucul de la o lamiie cu 100g de
miere. Se ia cite o lingura de amestec seara, inainte de culcare, cu ceai sau
lapte.
Se amesteca suc de ridiche neagra cu miere
(parti egale) sau se scobeste o ridiche neagra si se pune miere inauntru. Se ia
cite o lingura, de trei ori pe zi.
Se amesteca suc de hrean si miere (proportii
egale) si se ia cite o lingura, de doua ori pe zi, dimineata si seara. Medicul
bulgar S. Mladenov recomanda inhalatii cu miere, timp de 15-20 de minute.
Pentru gargara se va pregati o infuzie de musetel, la care se adauga o
lingurita de miere.
In afectiuni ale sistemului nervos se
recomanda cite 30 g de miere, de trei ori pe zi. Un bun tonic si stimulant al
sistemului nervos si endocrin se prepara din aloe, miere si suc de lamiie. Se
iau 75 g frunze de aloe, se toaca si se pun intr-un vas de sticla. Se adauga
125 g de miere, se omogenizeaza, dupa care se adauga 50 g suc de lamiie. Se
lasa la macerat cinci zile, dupa care se ia cite o lingura de amestec, de trei
ori pe zi.
No comments:
Post a Comment