Alimentatia vegetariana trebuie sa fie extrem de variata, sa contina
fructe, cereale, zarzavaturi din belsug, acestea constituind prima grupa
de alimente; mai sunt necesare si alimente din grupa a doua:
leguminoase, oleaginoase, oua si lactate; alimentele din grupa a treia
trebuie consumate cu moderatie, si includ grasimi din ulei de masline
sau floarea soarelui, zahar si dulciuri.
Bogat in glucide
si vitamine, dar sarac in proteine si lipide. Fainoasele
ocupa un loc important in aceasta dieta.
Alimentele vegetale contin exclusiv numeroase substante protectoare
impotriva cancerului: caroten ( se gaseste in morcovi, ardei,
zarzavaturi colorate), enzime benefice care protejeaza de cancer (in
varza sau laptuca), antioxidanti (in vitamina C care se gaseste din plin
in citrice, mere etc.) si inhibatori ai proteazelor ( in leguminoase).
In schimb carnea contine diferite substante cancerigene, precum
benzpirenul si netilcolantrenul.
Ratia
proteica este asigurata de lapte, oua si
branza, alimente cu proteine de valoarea biologica mare, iar grasimile
adaugate permit o variatie bogata a meniurilor.
Furnizeaza
vitamine si saruri minerale, apa, unii fermenti, precum si celulozice
(este anticonstipant).
Lactovegetarienii primesc prin alimentatia lor un procent mai mare de
calciu decat omnivorii, iar oasele lor contin o cantitate mai mare din
acest mineral. Procesul imbatranirii afecteaza mai puternic o persoana
ce urmeaza o dieta omnivora, ei sufera o pierdere progresiva de calciu
in oase, acestea devenind fragile si moi. In schimb lactovegetarienii nu
pierd calciul din oase nici chiar la varste inaintate.
Este
indicat in guta, fiind sarac in purine, in
boli cardiovasculare, hipertensiunea arteriala, ateroscleroza, obezitate,
hipertiroidie etc.
Oamenii care au optat pentru un asemenea regim de viaţă tind să aibă un
indice de masă corporală mai mic, un nivel al colesterolului scăzut şi o incidenţă redusă a
diabetului, bolilor cardiovasculare şi hipertensiunii arteriale.
Persoanele a caror dieta este bazata pe vegetale traiesc mai mult si sunt mai fertili iar in cazul lor incidenta
bolilor grave precum cancerul este mult mai scazuta.
Alte studii au demonstrat ca la bolnavii de ateroscleroza care au urmat o
dieta vegetariana, dar s-au abtinut si de la fumat si au practicat
exercitiu fizic, a aparut o evidenta schimbare in bine a starii de
sanatate, insotita de scaderea depozitelor de colesterol care ingreunau
circulatia sangelui.
No comments:
Post a Comment