Artar (sirop de artar)
- contine mangan = necesar pentru reglarea nivelului de zahar in sange si pentru cresterea oaselor
- contine zinc = ajuta la videcarea ranilor, intareste imunitatea.
- sursa de minerale
- inlocuitor al zaharului
- interzis diabeticilor
- poate fi adaugat in ceai, cafea, ca topping pentru clatite sau pentru prepararea blaturilor.
- contine mangan = necesar pentru reglarea nivelului de zahar in sange si pentru cresterea oaselor
- contine zinc = ajuta la videcarea ranilor, intareste imunitatea.
- sursa de minerale
- inlocuitor al zaharului
- interzis diabeticilor
- poate fi adaugat in ceai, cafea, ca topping pentru clatite sau pentru prepararea blaturilor.
Fenicul
- antidot, folosit in antichitate pentru muscaturile de sarpe
- adjuvant in cazul intoxicatiilor cu
plante sau ciuperci toxice si reduce considerabil efectul toxic al
alcoolului
- calitati stomahice si antitoxice
- antiseptic
- carminativ (absoarbe gazele linistind astfel
crampele)
- sedativ, antiinflamator
- spasmolitic asupra musculaturii
netede
- analgezic in cazul colicilor
- galactogog (stimuleaza secretia
laptelui)
- antispastic
- expectorant cu calitati stomahice, antitoxice,
diuretice
- calmeaza spasmele muschilor bronsici linistind tusea
convulsiva si astmatica
- in
cazul bronsitei se foloseste sub forma de comprese sau de inhalatii,
dar si pentru gargara, usurand expectoratia si calmand inflamatiile
gatului
- actiune estrogena datorita
dianetolului si fotoanetololului
- bun adjuvant in cazul
diabetului
- eficient impotriva colicilor
- util in cazul infectiilor renale si urinare, a
pancreatitei, apendicitei, a prolapsului colonului, in profilaxia
hemoroizilor in cazul insuficientei cardiace cu edem, a anorexiei,
precum si in anumite tulburari neurovegetative
- rezultate bune pentru tuse, astm, inapetenta si
balonari, dar si pentru ochi si pentru cresterea secretiei de lapte
- spalaturile
si compresele oculare cu ceai de fenicul odihnesc si intaresc ochii
obositi, maresc acuitatea vizuala, combat blefarita si conjunctivita si
au o actiune antiseptica si antiinflamatoare
- util in
curele de slabire datorita senzatiei de satietate pe care o confera
- pentru
ingrijirea pielii uscate si calmarea pielii iritate, dar si impotriva
hematoamelor, avand o larga utilizare in cosmetica
- uleiul de masaj
ajuta la reducerea celulitei, la eliminarea toxinelor, edemelor si a
durerilor reumatice
- intreaga planta este comestibila
- Fructele sunt
bogate in ulei volatil (2%-6%) din care 50-70% trans-anetol cu gust
dulce, continuand cu fenchon cu gust de camfor, camfen, limonen,
felandren, alfa si µ - pinen, astragol, lipide, aleurona, derivati
cumarinici, flavonoide, albumine, zaharuri substante minerale,
mucilagii, ceruri, stigmasterina, substante amare.
- Fructele au valoarea fitoterapeutica si reprezinta un apreciat condiment
- Polenul are o aroma subtila, mai putin dulce
- Se aseamana cu mararul cu care se poate poleniza incrucisat,
rezultand seminte lipsite de aroma, motiv pentru care nu trebuiesc
cultivate impreuna.
- Frunzele contin un principiu hipotensiv.
- Uleiul esential are o usoara actiune antifungica asupra
dermatofitilor din genul Trichophyton si Microsporum.
- Uleiul esential are actiune hormonala care permite regularizarea ciclului
menstrual, in special cand acesta este insotit de crampe dureroase, si
diminuarea stresului premenstrual si reduce ritmul de crestere a
pilozitatilor
- daca se depasesc dozele terapeutice survin aceleasi efecte ca in cazul
fructelor de anason.
- contraindicat in ulcerul gastric si
duodenal, in enterocolite cronice si acute
Stevia rebaudiana
- inlocuitor al zaharului
- regleaza tensiunea arteriala
- 2-3 frunze/2-3picaturi sau un varf de cutit de pulbere de stevia rebaudiana in ceai
Sfecla roşie
- poate fi un inlocuitor al zaharului. Sfeclele rosii mici si inchise la culoare sunt cele mai dulci.
- eficienta in tratamentul suferinzilor de anemie
- scade tensiunea
- participa la eliminarea toxinelor
- nu este recomandat diabeticilor
- poate fi consumata sub forma de suc
- isi pastreaza calitatile indiferent de modul in care este preparata.
Sirop de mere
- este o alternativa la zahar
- preparare: doua mere taiate in patru bucati, se lasa la fiert la foc potrivit timp de o jumatate de ora. Se lasa la racit, se strecoara. Se pune in sticla/borcan si se adauga 2-3 feliute de hrean (hreanul ajuta in procesul de conservare)
No comments:
Post a Comment