Total Pageviews

Sunday, January 13, 2013

Regimul din obezitate

Obezitatea este cea mai raspandita maladie de nutritie si se caracterizeaza printr-o acumulare de rezerve de grasime in organism, acumulare care duce la o crestere anormala a greutatii.
Obezitatea nu este numai o problema estetica ci in primul rand o tulburare de nutritie caracterizata prin sporirea greutatii corporale mult peste nivelul greutatii ideale, cu ample consecinte asupra starii de sanatate. Aparitia obezitatii influenteaza aspectul fizic al persoanei dar si starea ei psihica. Excesul ponderal genereaza numeroase complicatii: diabet zaharat, afectiuni cardiace si cerebro-vasculare, hipertensiune arteriala, apnee de somn, tulburari locomotorii. Desi obezitatea este considerata o afectiune complexa nutritional-metabolica exista numeroase modalitati de tratament. 

OBEZITATEA
- Este cauza a 70-80% dintre cazurile de diabet la adulti.
- Favorizeaza aparitia aterosclerozei si accidentelor ei (angina pectorala, infarctul de miocard, AVC etc).
- Provoaca cresterea tensiunii arteriale.
- Favorizeaza aparitia litiazei biliare.
- Favorizeaza aparitia artrozelor si spondilozelor. -Favorizeaza aparitia varicelor.
- Mareste riscul de aparitie al cancerului.
- Diminueaza puterea de munca.

 
Este considerata obeza acea persoana al carui Indice de Masa Corporala (IMC) depaseste 30. IMC este un instrument de evaluare a greutatii raportata la inaltime. Un IMC crescut reprezinta un factor de risc pentru obezitate. De asemenea, pentru aprecierea excesului ponderal este utilizata circumferinta abdominala.


Sportul este indispensabil si de neanlocuit, deoarece are o actiune lipolitica de netagaduit, atat timp cat il practicam suficient de mult insa cu prudenta, evolutia trebuie supravegheata si controlata, atentie la supraantrenament. Activitatea fizica favorizeaza dezvoltarea musculara prin arderea grasimilor, tot sportul tinde sa ne impace cu propriul corp, in plus atunci cand faci sport nu suporti sa fi gras!

Obiectivul general in cazul obezitatii este urmarea unui regim alimentar hipocaloric, 1 000 calorii in timpul curei si 1 200 - 1 500 calorii in conditii obisnuite de activitate.
Regimul alimentar nu trebui sa fie nici monoton si nici fad, lucru care descuraja repede pe bolnavii cei mai hotarati chiar, de a urma aceasta cura.

Se recomanda un regim in principiu hipocaloric, hipolipidic si hipoglucidic, cu reducerea severa a dulciurilor concentrate, fainoaselor si painii. In schimb proteinele trebuie sa fie in cantitate suficienta, mai ales cele animale, cu valoare biologica mare, iar legumele verzi si fructele trebuie administrate in exces. Diferitele variante ale regimului din obezitate: dieta hidrozaharata, regimul hipocaloric, hipolipidic (hipocolesterolemiant), regimul vegetarian, de cruditati, lacto-ovo-vegetarian si cura de fructe.

Recomandari:
- sa nu se consume nimic intre mesele prescrise
- sa nu se abuzeze de sare (admis 5 - 8 g/zi)
- sa nu se consume alcool (alcoolul ingrasa!)
- sa se respecte intocmai cantitatile de alimente indicate
- sa se practice exercitii fizice, pe cat posibil
- se abandoneaza fumatul (este basm ca fumatul slabeste! Poate ca-i slabeste pe cei care fac cancer pulmonar din cauza fumatului!)
- felurile de mancare vor fi cat mai variate pentru ca regimul sa fie suportat cat mai mult timp


Alimente permise:
-lapte smantanit, iaurt degresat, branza de vaci dietetica, urda
-carne slaba de vaca, vitel, miel, pasare (pui)
-peste slab de rau (salau, stiuca, lin)
-oua fierte tari, albus de ou
-legume: ciuperci, rosii, ridichi, andive, salata verde, ardei gras, castraveti, conopida, spanac, loboda, dovlecei, varza alba, fasole verde (preparate ca salate, fierte inabusit, ca sote de legume)
-fructe: mere cretesti, lamaie, grapefruit, portocale, mandarine, pepene verde, coacaze, fragi, afine, visine, cirese timpurii, etc. (crude, salata de fructe, coapte, compoturi cu zaharina, aspartam)
-grasimi: uleiuri vegetale, margarina (in cantitate mica)
-bauturi: sifon, sucuri de legume si de fructe, lapte ecremat (lichidele se vor consuma cel pu?in 1 l si jumatate pe zi). Bauturile alcoolice sunt recomandate in cantitati reduse, cel mai indicat fiind vinul rosu - un pahar pe zi pentru barbati si ½ pahar pe zi pentru femei (scade colesterolemia, previne angina pectorala si hipertensiunea arteriala, contrar mitului ca ar creste tensiunea arteriala!)

Alimente interzise:
-cascaval, schwaitzer, camembert, branzeturile grase si sarate, laptele integral, iaurtul gras, branza de vaci grasa
-carnea grasa, peste gras, conserve de carne si peste, afumaturi, mezeluri grase, oua prajite
-paine si paste fainoase in cantitate mare
-leguminoase uscate: fasole, mazare, linte, bob, cartofi (exces)
-fructe: stafide, curmale, smochine, struguri, prune, alune, nuci
-grasimi: frisca, smantana, slanina, untura
-sosuri cu rantas, cu grasime multa, maioneza
-supe si ciorbe grase, cele cu fainoase

-dulciuri concentrate (zahar!), creme, aluaturi cu grasime
-bauturi: cele indulcite, siropuri, alcoolul in cantitati mari, cafea, ceai rusesc (cresc apetitul)
-condimente: otet, ierburi aromate, cimbru, etc.
 
 

No comments:

Post a Comment