Total Pageviews

Sunday, January 13, 2013

Regimul din diabetul zaharat

 Diabetul zaharat este o boala caracterizata prin nivele ridicate ale glucozei in sange (hiperglicemie), care apare fie atunci cand pancreasul produce o cantitate insuficienta de insulina, fie atunci cand, datorita obezitatii, insulina nu este eficient utilizata in organism. Insulina este un hormon produs de pancreas, care are rolul de a face ca celulele din organism sa preia glucoza din sange, pentru a o putea folosi in producerea de energie pentru organism.

Regimul alimentar in diabetul zaharat este prescris in functie de pacient: valorile glicemiei, greutate corporala, varsta, efort, boli asociate, etc.

Alimentele care se pot consuma fara restrictii

  •     carnea, pestele de toate sorturile, mezelurile de orice fel, organe, conserve de carne si peste;
  •     branzeturile fermentate toate (telemea, cascaval, branza de burduf, branzeturi topite), branza de vaci, casul, urda;
  •     oua, sub orice forma;
  •     grasimi: unt, smantana, frisca, untura, slanina, uleiuri vegetale de orice tip;
  •     legume cu continut sub 5% glucide: andive, ardei gras, castraveti, ciuperci, conopida, dovlecei, fasole verde, loboda, rosii, ridichi, salata verde, spanac, varza, vinete, bame, in cantitati rezonabile;
  •     fructe cu continut sub 5% glucide: pepene galben si verde, nuci, grapefruit, lamai in cantitati potrivite;
  •     bauturi nealcoolice;
  •     preparatele cu zaharina.

Dupa continutul lor in glucide, fructele si legumele se impart in patru categorii:
- cu continut sub 5% glucide: legume (castraveti, ardei grasi, ciuperci, cono­pida, dovlecei, fasole verde, loboda, rosii, vinete, ridichi, salata verde, spanac, var­za, bame) si fructe (pepene galben si verde, nuci, grepfruturi si lamai). Acestea pot fi consumate fara restrictii, deci fara cantar.
-  un continut de 10% glucide au: legumele (ceapa, morcovi, radacina de pa­trunjel, praz si telina) si fructele (cirese, capsuni, coacaze, mere cretesti sau domnesti, portocale, fragi). Ele trebuie cantarite.
- cu continut de 15% glucide sunt: legumele (mazare verde boabe, pastarnac) si unele fructe (cirese de iunie, dude, gutui, mere ionatane, mure, piersici, zmeura, visine).
-  cu continut de 20% glucide dintre legume sunt: usturoiul, hreanul, cartofii, leguminoasele uscate, cantarite fierte, fasolea, mazarea, lintea, iar dintre fructe: strugurii, prunele uscate si perele pergamute.

Alimente interzise in diabetul zaharat
•    Zaharoase: zahar, dulceata, gem, marmelada, prajituri cu zahar, inghetata, bomboane, ciocolata, rahat, halva, biscuiti, compoturi cu zahar.
•    Fructe uscate: caise, castane, curmale, mere, pere, piersici, smochine, prune, nuci, stafide
•    Fructe proaspete struguri, banane, pere, rodii, prune, alune, arahide, nuci)
•    Bauturi indulcite cu zahar: sucuri, sirop, must, lichior, sampanie, vinuri dulci, etc.
•    Bauturi alcoolice: permis ocazional vin sec 100 ml, tuica, votca, coniac 50 ml, bere blonda 250 ml.
•    Grasimi: untura, unt, margarina, ulei -maxim 30g / zi
•    Carne bogata in grasimi: carne de porc, oaie, miel, pui, salam, cirnati, pateu, etc..
•    Lactate de oaie:Lapte, iaurt, branza, telemea, smantana, cascaval
•    Paine alba (200g), sau paine integrala (250g ) sau paste fainoase (150g)


Obiective privind modul de preparare al alimentelor:
- nu se vor folosi niciodata zaharul si produsele zaharoase la pregatirea alimen­telor, indulcirea se va face numai cu zaharina sau cu ciclamat de sodiu;
- prepararea sosurilor se va face pe cat posibil fara faina;
- painea prajita va fi cantarita inainte de prajire, deoarece prin deshidratare cresc glucidele;
- pastele fainoase in stare cruda contin mai multe glucide (75-80%). Prin fier­bere se imbiba cu apa, isi maresc volumul de patru ori, deci scade continutul glu-cidic;
- se prefera consumul alimentelor sub forma de sufleuri, sotetiri si budinci;
- legumele cu 5% glucide vor fi cat mai mult folosite;
- proteinele animale vor fi obligatoriu prezente in dieta;
- prajirea este contraindicata; se utilizeaza fierberea si coacerea.

No comments:

Post a Comment