Regimul alimentar in diabetul zaharat este prescris in functie de pacient: valorile glicemiei, greutate corporala, varsta, efort, boli asociate, etc.
Alimentele care se pot consuma fara restrictii
- carnea, pestele de toate sorturile, mezelurile de orice fel, organe, conserve de carne si peste;
- branzeturile fermentate toate (telemea, cascaval, branza de burduf, branzeturi topite), branza de vaci, casul, urda;
- oua, sub orice forma;
- grasimi: unt, smantana, frisca, untura, slanina, uleiuri vegetale de orice tip;
- legume cu continut sub 5% glucide: andive, ardei gras, castraveti, ciuperci, conopida, dovlecei, fasole verde, loboda, rosii, ridichi, salata verde, spanac, varza, vinete, bame, in cantitati rezonabile;
- fructe cu continut sub 5% glucide: pepene galben si verde, nuci, grapefruit, lamai in cantitati potrivite;
- bauturi nealcoolice;
- preparatele cu zaharina.
Dupa continutul lor in glucide, fructele si legumele se impart in patru categorii:
- cu continut sub 5% glucide: legume (castraveti, ardei grasi, ciuperci, conopida, dovlecei, fasole verde, loboda, rosii, vinete, ridichi, salata verde, spanac, varza, bame) si fructe (pepene galben si verde, nuci, grepfruturi si lamai). Acestea pot fi consumate fara restrictii, deci fara cantar.
- un continut de 10% glucide au: legumele (ceapa, morcovi, radacina de patrunjel, praz si telina) si fructele (cirese, capsuni, coacaze, mere cretesti sau domnesti, portocale, fragi). Ele trebuie cantarite.
- cu continut de 15% glucide sunt: legumele (mazare verde boabe, pastarnac) si unele fructe (cirese de iunie, dude, gutui, mere ionatane, mure, piersici, zmeura, visine).
- cu continut de 20% glucide dintre legume sunt: usturoiul, hreanul, cartofii, leguminoasele uscate, cantarite fierte, fasolea, mazarea, lintea, iar dintre fructe: strugurii, prunele uscate si perele pergamute.
Alimente interzise in diabetul zaharat
• Zaharoase: zahar, dulceata, gem, marmelada, prajituri cu zahar, inghetata, bomboane, ciocolata, rahat, halva, biscuiti, compoturi cu zahar.
• Fructe uscate: caise, castane, curmale, mere, pere, piersici, smochine, prune, nuci, stafide
• Fructe proaspete struguri, banane, pere, rodii, prune, alune, arahide, nuci)
• Bauturi indulcite cu zahar: sucuri, sirop, must, lichior, sampanie, vinuri dulci, etc.
• Bauturi alcoolice: permis ocazional vin sec 100 ml, tuica, votca, coniac 50 ml, bere blonda 250 ml.
• Grasimi: untura, unt, margarina, ulei -maxim 30g / zi
• Carne bogata in grasimi: carne de porc, oaie, miel, pui, salam, cirnati, pateu, etc..
• Lactate de oaie:Lapte, iaurt, branza, telemea, smantana, cascaval
• Paine alba (200g), sau paine integrala (250g ) sau paste fainoase (150g)
Obiective privind modul de preparare al alimentelor:
- nu se vor folosi niciodata zaharul si produsele zaharoase la pregatirea alimentelor, indulcirea se va face numai cu zaharina sau cu ciclamat de sodiu;
- prepararea sosurilor se va face pe cat posibil fara faina;
- painea prajita va fi cantarita inainte de prajire, deoarece prin deshidratare cresc glucidele;
- pastele fainoase in stare cruda contin mai multe glucide (75-80%). Prin fierbere se imbiba cu apa, isi maresc volumul de patru ori, deci scade continutul glu-cidic;
- se prefera consumul alimentelor sub forma de sufleuri, sotetiri si budinci;
- legumele cu 5% glucide vor fi cat mai mult folosite;
- proteinele animale vor fi obligatoriu prezente in dieta;
- prajirea este contraindicata; se utilizeaza fierberea si coacerea.
No comments:
Post a Comment