Efectuarea exercitiilor fizice este cel mai importanta.
O cana de ceai verde sau negru pe zi creste densitatea osoasa in timp.
Vitamina D asigura stabilirea calciului in organizm. Aceasta poate fi obtinuta mancand hering, somon, ton, galbenus de ou si uleiuri de peste. Vitamina D este generata in cantitati adecvate prin expunerea la soare nu mai mult de 10-15 min cam de trei ori pe saptamana
Laptele si alte produse lactate, desi bogate in calciu, au un nivel ridicat de proteine animale, ceea ce s-a dovedit ca genereaza o pierdere a calciului pe cale urinara.
Indivizii orientati pe o dieta bazata in special pe plante consuma in general tot acelasi total de calorii ca si consumatorii de carne si lactate. Cantitati potrivite de legume sunt sunt surse mai bune de calciu decat laptele si branza. O cana de broccoli contine aproape aceeasi cantitate de calciu ca si o cana de lapte.
Calciu in
miligrame la 100 calorii
|
|
Anghinare
|
1,300
|
Mustar`-de-apa
|
800
|
Varza creata
|
650
|
Frunze de mustar
|
490
|
Spanac
|
450
|
Broccoli
|
387
|
Branza elvetiana
|
250
|
Lapte (2%)
|
245
|
Ceapa verde
|
240
|
Gulie
|
213
|
Varza
|
196
|
Lapte integral
|
190
|
Cascaval
|
179
|
Branza americana
|
160
|
Dar tesutul osos, spre deosebire de alte tesuturi din organism, prezinta un ritm de deteriorare mai crescut decat cel de refacere. Din aceasta cauza, sustinerea prin alimentatie pe durata intregii vieti este deosebit de importanta. Dupa ce maximul masei osoase este atins, organismul o pastreaza prin inlocuirea treptata a tesutului osos vechi, cu unul nou.
Exercitiile fizice sunt aliati de necontestat in lupta pentru pastrarea sanatatii oaselor. In lipsa exercitiilor fizice, musculatura se atrofiaza, conducand si la rarefierea masei osoase.
No comments:
Post a Comment