Total Pageviews

Sunday, January 13, 2013

Regimul din dislipidemii

Dislipidemie
Anomalie a nivelului de lipide din sange. Diferite tipuri de dislipidemie:
- Hiperlipidemiile (cresterea nivelului de lipide sangvine) sunt reprezentate, in principal, prin hipercolesterolemie, hipermicronemie si hipetrigliceridemie. Tratamentul consta dintr-un regim alimentar si, la nevoie, se bazeaza pe luarea de medicamente zise hipolipidemiante.
- Hipolipidemiile (micsorare a nivelului lipidelor sangvine) sunt urmarile unor importante insuficiente alimentare sau unor boli ale tubului digestiv care diminueaza absorbtia lipidelor alimentare. Aceste anomalii pur biologice n-au nici o consecinta.

Lipoproteinele sunt molecule mari de lipide cuplate cu proteine. Se cunosc 4 forme majore de lipoproteine: chilomicronii, lipoproteine cu densitate joasa (L.D.L.), lipoproteine cu densitate foarte joasa (V.L.D.L.) si lipoproteine cu densitate inalta (H.D.L.). Lipoproteinele contin trigliceridele si colesterol. Cresterea lor in sange, constituie aparitia hiperlipoprotemiilor, cu rol aterogen foarte periculos.

Grupe de alimente permise/ interzise:
Lapte si derivate: -permise: lapte smantanit (proaspat, batut, iaurt), branzeturi (branză de vaci slaba)
                             -interzise: lapte gras, smantană, branzeturi fermentate/afumate
Carne si peste: 
-permise: pasare slaba fara piele, vaca/vitel slab, sunca slaba, peste: speciile slabe (pastrav, stiuca, salau, lin)
                         -interzise: viscerele de animale, conservele, rata, gasca, porc gras, pestele gras, mezeluri
Oua:    -permis doar albusul la discretie, in preparate (spume, bezele, biscuiti)
            -galbenusul de evitat!
Grasimi:
  -permise: uleiuri vegetale (porumb, floarea soarelui, soia); se va consuma (in cantitati limitate: max 25g/zi) margarina in locul untului
               -interzise: grasimile dure (slanina, untura, osanza) si cele modificate prin tratament termic (prajite), maioneze, unt, smantana
Paine:  -intermediara, veche de o zi (200g/zi)
Fainoase: -permise: grisul, fulgii de ovaz, faina pentru legarea sosurilor, orez, porumb, cu moderatie paste fainoase cu ou, meiul
Supe:   -de legume, ciorbe, bulion de carne, de peste, bors cu perisoare (preparate dietetic ca in diabet)
Sosuri: -permise numai cele preparate dietetic, fara grasime preparata termic
Legume:  -permise: varza, conopida, spanacul, ardeii, vinetele, dovleceii, salata, castravetii, rosiile, fasolea verde, morcovii, cartofii (NU prăjiti), leguminoasele uscate (fasole, mazare), ridichi, telină, ciuperci, gulii, loboda, laptucile, mazarea verde, varza acre. Se vor prepara ca salate, piureuri, fierte a la grec.
                              fasolea uscata, mazarea uscata, lintea, varza de Bruxelles, telina, ridichile, ciupercile, guliile (care produc meteorism).
Fructe:   -cu moderatie: struguri, curmale, smochine, alune, nuci, migdale, arahide
Dulciuri: -permise: cele preparate cu albus si fructe permise (tarte, spume, gelatine, bezele, budinci, papanasi)
              -interzise: toate dulciurile concentrate/rafinate sub orice forma (dulceturi, prajituri, torturi, ciocolata, cacao), precum si cele preparate cu smantana, unt, frisca, untura, galbenus, nuci, alune
Bauturi: -permise: apa minerala, ceaiuri, cafea slaba 1/zi, sucuri de fructe şi legume permise, lapte smantanit
              -interzise: ALCOOLICE
Sare de bucatarie:
  -normal (daca nu exista contraindicatii) aprox 4,5g/zi
Condimente:  -permise: Aromatele: marar, patrunjel, leustean, tarhon, dafin, cimbru, chimen, piper s.a..
                       -interzise: Usturoiul, ceapa, hreanul, telina.

Orarul meselor:

-5-6 mese/zi; mai putin abundente; masa de seara - frugala (cel mai tarziu la ora 19)

Indicatii speciale:

Prepararea alimentelor sa se faca de preferat în vase de TEFLON sau prin metoda “ a la grecque”
Cand este necesar scaderea aportului caloric al ratiei alimentare (supraponderali) se va limita si la cantitatea de glucide
Se pot da 1-2 galbenusuri / sapt. in preparate, inlocuind cantitatea echivalenta de lipide din carne
Uleiul utilizat la gatit va fi preferabil fara colesterol, cu cantitate sporita de acizi grasi esentiali (nesaturati), eventual cu continut suplimentat de vitamine A, E 

No comments:

Post a Comment