Dislipidemie
Anomalie a nivelului de lipide din sange. Diferite tipuri de dislipidemie:
- Hiperlipidemiile (cresterea nivelului de lipide sangvine) sunt reprezentate, in principal, prin hipercolesterolemie,
hipermicronemie si hipetrigliceridemie. Tratamentul consta dintr-un
regim alimentar si, la nevoie, se bazeaza pe luarea de medicamente zise
hipolipidemiante.
- Hipolipidemiile (micsorare a nivelului lipidelor sangvine) sunt
urmarile unor importante insuficiente alimentare sau unor boli ale
tubului digestiv care diminueaza absorbtia lipidelor alimentare. Aceste
anomalii pur biologice n-au nici o consecinta.
Lipoproteinele sunt molecule mari de lipide cuplate cu
proteine. Se cunosc 4 forme
majore de lipoproteine: chilomicronii, lipoproteine cu
densitate joasa (L.D.L.), lipoproteine cu densitate foarte
joasa (V.L.D.L.) si lipoproteine cu densitate inalta (H.D.L.).
Lipoproteinele contin trigliceridele si colesterol. Cresterea
lor in sange, constituie aparitia hiperlipoprotemiilor, cu rol aterogen
foarte periculos.
Grupe de alimente permise/ interzise:
Lapte si derivate: -permise: lapte smantanit (proaspat, batut, iaurt), branzeturi (branză de vaci slaba)
-interzise: lapte gras, smantană, branzeturi fermentate/afumate
Carne si peste: -permise: pasare slaba fara piele, vaca/vitel slab, sunca slaba, peste: speciile slabe (pastrav, stiuca, salau, lin)
-interzise: viscerele de animale, conservele, rata, gasca, porc gras, pestele gras, mezeluri
Oua: -permis doar albusul la discretie, in preparate (spume, bezele, biscuiti)
-galbenusul de evitat!
Grasimi: -permise: uleiuri vegetale (porumb, floarea soarelui,
soia); se va consuma (in cantitati limitate: max 25g/zi) margarina in
locul untului
-interzise: grasimile dure (slanina, untura, osanza) si
cele modificate prin tratament termic (prajite), maioneze, unt, smantana
Paine: -intermediara, veche de o zi (200g/zi)
Fainoase: -permise: grisul, fulgii de ovaz, faina pentru legarea sosurilor, orez, porumb, cu moderatie paste fainoase cu ou, meiul
Supe: -de legume, ciorbe, bulion de carne, de peste, bors cu perisoare (preparate dietetic ca in diabet)
Sosuri: -permise numai cele preparate dietetic, fara grasime preparata termic
Legume: -permise: varza, conopida, spanacul, ardeii, vinetele,
dovleceii, salata, castravetii, rosiile, fasolea verde, morcovii,
cartofii (NU prăjiti), leguminoasele
uscate (fasole, mazare), ridichi, telină, ciuperci, gulii, loboda, laptucile, mazarea verde, varza acre. Se vor prepara ca salate, piureuri, fierte a la grec.
fasolea uscata, mazarea uscata, lintea, varza de
Bruxelles, telina, ridichile, ciupercile, guliile (care
produc meteorism).
Fructe: -cu moderatie: struguri, curmale, smochine, alune, nuci, migdale, arahide
Dulciuri: -permise: cele preparate cu albus si fructe permise (tarte, spume, gelatine, bezele, budinci, papanasi)
-interzise: toate dulciurile concentrate/rafinate sub
orice forma (dulceturi, prajituri, torturi, ciocolata, cacao), precum si
cele preparate cu smantana, unt, frisca, untura, galbenus, nuci, alune
Bauturi: -permise: apa minerala, ceaiuri, cafea slaba 1/zi, sucuri de fructe şi legume permise, lapte smantanit
-interzise: ALCOOLICE
Sare de bucatarie: -normal (daca nu exista contraindicatii) aprox 4,5g/zi
Condimente: -permise: Aromatele: marar, patrunjel, leustean, tarhon, dafin, cimbru, chimen, piper s.a..
-interzise: Usturoiul, ceapa, hreanul, telina.
Orarul meselor:
-5-6 mese/zi; mai putin abundente; masa de seara - frugala (cel mai tarziu la ora 19)
Indicatii speciale:
Prepararea alimentelor sa se faca de preferat în vase de TEFLON sau prin metoda “ a la grecque”
Cand este necesar scaderea aportului caloric al ratiei alimentare (supraponderali) se va limita si la cantitatea de glucide
Se pot da 1-2 galbenusuri / sapt. in preparate, inlocuind cantitatea echivalenta de lipide din carne
Uleiul utilizat la gatit va fi preferabil fara colesterol, cu cantitate
sporita de acizi grasi esentiali (nesaturati), eventual cu continut
suplimentat de vitamine A, E
No comments:
Post a Comment